Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimecres, 16 de gener del 2008

Dijous: "La vida de Llàtzer de Tormos"

Dijous 17 de gener
20 h Presentació del llibre La vida de Llàtzer de Tormos
a càrrec Jordi Bilbeny (estudi preliminar) i Josep M. Orteu (editor)
Sala de Conferències

La vida de Llàtzer de Tormos no és La vida de Lazarillo de Tormes, ni el protagonista neix al riu Tormes ni la narració passa a Toledo ni a Salamanca. Llàtzer neix al lloc de Tormos (Marina Alta) i la seua vida s’esdevé a València i a Gandia. La narració és el testimoni que el protagonista adreça al Pare d’Òrfens de València per assabentar-lo dels amos a qui ha estat afermat. La novel•la, de la qual no coneixem l’autor, malgrat que s’especula que pot ser l’humanista Joan-Lluís Vives o l’escriptor Joan Timoneda, fou escrita originalment en llengua catalana i posteriorment retocada i traduïda al castellà. Les edicions castellanes de La vida del Lazarillo de Tormes són possiblement edicions d’estat i l’obra, que presenta una lectura simbòlica en clau política, és una al•legoria de la revolta de les Germanies.

Aquestes són algunes de les tesis que defensen els responsables de la present edició. L’estudi preliminar de l’historiador Jordi Bilbeny, però, va més enllà, plantejant que una part substancial del Siglo de Oro de la llengua castellana podria ser una apropiació en bloc d’autors catalans (de Joan Timoneda a Miguel de Cervantes o de la Celestina a La Vida de Lazarillo de Tormes).

1 comentari:

Anònim ha dit...

per poder cobrir l'acte a http://llatzer-tormos.blogspot.com , en cas que tingueu fotos o enregistraments us agrairem si ens els envieu a llatzer.tormos@gmail.com

gràcies i salutacions