Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dissabte, 26 de setembre del 2009

El CORRELLENGUA ix al carrer per reivindicar el valencià


Correllengua 2009

Més d'un miler de persones van ixir dissabte a la vesprada pels carrers del centre de Gandia per reivindicar el valencià en la festa del Correllengua. La cercavila va ser l'acte central de les activitats del Correllengua, que enguany han durat més d'una setmana.

La vesprada de dissabte hi va haver, en primer lloc, una Trobada de Cultura Popular Valenciana a la plaça del Prado amb grups de la Safor: Banda de música de Beniopa, Dolçainers i Tabalaters de la Safor, grup de danses Roís de Corrella, Colla de dimonis Fem Fredat de Simat, Correllops de Vilallonga i una batucada.

Durant la cercavila del Correllengua, encapçada pels Dolçainers, el foc i les flames que portaven les autoritats, els grups de cultura popular van actuar i hi va haver un ambient festiu durant tot el recorregut.

L'escriptora Gemma Pasqual va ser l'encarregada de llegir el manifest del Correllengua, el qual parla sobretot de dos temes: per una banda, ens recorda amb autèntic orgull, en acomplir-se 550 anys del seu naixement, la figura d’Ausiàs March, un dels grans poetes de la nostra literatura, un valencià de la Safor que figura en totes les antologies de la literatura europea de l’Edat Mitjana i el Renaixement. Però la Flama del Correllengua ens parla també de llibertat d’expressió, de lliure recepció de les ones televisives, sobretot quan eixes ones ens parlen en la nostra llengua. Tot seguit, la Muixeranga de la Safor va fer una torre humana.

La nit va acabar amb les actuacions de Pep Botifarra, del grup d'Oliva Desgavell i amb el hardcore d'Answer.

La Fundació Casal Jaume I la Safor-Valldigna, entitat organitzador del Correllengua 2009, agraeix a cadascuna de les persones presentents en la festa pel valencià la seua participació, igual que a les associacions, partits i sindicats presents.

 

Més de mil persones participen en el Correllengua 2009, publicada a Safor Guia (28/09/09)

Cerca de mil personas participaron en el Correllengua 2009, publicada a Gente de la Safor (28/09/09)

Gandia acoge el Correllengua, publicada a Las Provincias (27/09/09) Vore en pdf.

El ´Correllengua´ de Gandia marcha con un férreo blindaje policial, publicada al Levante (27/09/09) Vore en pdf.




VÍDEO 2

VÍDEO 3