Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dijous, 23 de desembre del 2010

El Casal es queda petit en la presentació del llibre "Memòries d'un porc"

Dimecres 22 de desembre va tindre lloc al Casal Jaume I de Gandia la presentació de la novel·la Memòries d'un porc, del gandià Santiago Diaz i Cano, Premi Valldaura-Memorial Pere Calders de 2010 (editada per la Universitat Autònoma de Barcelona).

Marina Bordes, filòloga i professora de valencià al col·legi ABC de Gandia, va parlar de l'obra tot destacant la riquesa i precisió del llenguatge; també va dir que el protagonista és com és i que evoluciona però no canvia, ni pretén redimir-se ni d'altres sensibleries de l'estil. Després va presentar a l'autor, tot esmentant la llarga llista de premis, una quinzena, assolits per Diaz i Cano en certàmens de narrativa breu en tan sols tres anys i escaig.

L'autor va reconèixer que aquesta obra no és una lectura per a tots els públics, i va encoratjar els presents a ser lectors "atents i valents" i a no deixar-se estabornir per l'obvietat, per allò més escandalós i cridaner, perquè llavors es perdrien totes les subtileses que hi ha amagades al text. També va criticar la puixança encara d'una moral puritana i hipòcrita, cursi i pansida que arriba a afectar fins i tot la literatura. Per acabar va invitar tothom "a fer una botifarra simbòlica als covards i poc imaginatius", i va afegir "en temps de crisi -més que mai- produïu cultura, consumiu cultura, regaleu cultura".

Finalment va haver un torn de preguntes molt animat. El públic va gaudir de valent i va aplaudir amb ganes després de cada parlament.

En últim lloc, va haver signatura i dedicatòria d'exemplars. La millor prova de l'èxit d'aquest acte és que van faltar llibres i cadires.