Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 9 de maig del 2008

Canvi d'estratègia per guanyar el poder

Els partits d'esquerra valencians no han de lluitar pel mateix espai electoral

Rafa Castelló, professor de sociologia de la UV, va explicar les causes de la victòria socialista a les darreres eleccions generals. Segons Castelló, els socialistes van adreçar les seues polítiques a públics emergents, com gent jove, amb recursos culturals i econòmics, i a la població de Catalunya i País Basc. Però alhora van deixar de banda els sectors més tradicionals. Això explica, perquè el PSOE es va engolir els electors més nacionalistes.

Al País Valencià, segons Rafa Castelló, hi ha hagut una major fuga dels sectors tradicionals cap al PP.

Per la seua banda, Josep Alendete, professor de valencià, va proposar que l'esquerra necessita construir una societat de persones que participen. És a dir, s'ha d'enfortir la participació ciutadana i deliberativa. Es va preguntar: com influir i arribar a la societat? “Hi ha dos nivells, els màrqueting electoral i el treball de base amb un projecte il·lusionant”, va dir Alandete.

Tots dos professors de la Safor van estar d'acord en que cal un canvi de llenguatge. No es pot utilitzar la mateixa metàfora i construcció de la realitat que va el PP. Rafa Castelló va proposar, llavors, passar del paradigma analític al paradigma sintètic, basat en una estratègia de diversificació de les forces d'esquerra, de sumar i d'acceptació de l'altre. “Per exemple, es poden pactar les discrepàncies, un pacte on tots guanyen, ja que cada partit ha d'arribar a un sector social”, va dir Castelló.