La figura de Joan Fuster i el seu llibre "Nosaltres els valencians", 50 anys després, continuen generant debat. El saforenc Ferran Garcia-Oliver, catedràtic d'Història de la Universitat de València, va explicar al Casal Jaume I que "Nosaltres els valencians" és una proposta moderna amb esperit crític que va escriure Joan Fuster l'any 1962. Garcia-Oliver va posar damunt la taula el debat si el Fuster cívic, el de les idees s'havia menjat el Futer literari, el de les lletres.
Per la seua banda, Pau Viciano, autor del llibre "De Llorente a Marx. Estudi sobre l'obra cívica de Joan Fuster", considera el llibre de l'escriptor de Sueca com a literari, el qual relata una societat subordinada. Viciano creu que encara estan d'actualitat les idees de Fuster, "cal reaccionar davant de la subordinació":
- la identitat valenciana està construïda al voltant de la llengua
- cal un posicionament crític davant de la realitat social (progressisme)
- s'han de mantenir uns lligams amb la resta dels Països Catalans
Segons Viciano, aquestes idees portades la terreny de la política són "el ciment d'un bloc progressista i valencianista".
Ferran Carbó, responsable de la Càtedra Joan Fuster, va explicar que les dues primeres edicions del llibre "Nosaltres els valencians" van superar la censura del règim franquista, però la tercera edició del llibre no va vore la llum l'any 1965, ja que va ser considerar un llibre "antiespanyolista".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada