Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 19 de juny del 2009

Els moriscos han sigut tema d'inspiració per a la novel·la valenciana

Els escriptors Rafael Escobar i Joaquima Barba dialoguen al Casal Jaume I

L'escriptor de Manises Rafael Escobar va fer un repàs sobre el tema de l'expulsió dels moriscos a través de la novel·la. Rafael Escobar és autor de dos llibres relacionats sobre els moriscos: L'últim muetzí, que va guanyar el Premi Andròmina; i Les veus de la Vall, novel·la que parla sobre els repobladors mallorquins en la Vall de Seta.

Joaquima Barba, mestra i escriptora, autora del llibre juvenil El braçalet de la princesa mora, va ser l'encarregada de presentar la xarrada. Joaquima Barba va reconéixer que les obres d'Escobar li havien servit de font d'inspiració.

Rafael Escobar va enumerar algunes obres que tracten sobre moriscos. Hi ha El cavall verd de Joaquim Borrell sobre la resistència dels moriscos a la Vall de Laguart; Memòries d'una alamí de Vicent Sanchis; Línia trencada de Ferran Cremades; Allah Akbar, el morisc de Miquel Ferrà; i Abans moros que catalans un llibre de política-ficció de diversos autors.

Escobar va reconéixer que en la seua novel·la L'últim muetzí “va pecar d'idealitzar la societat musulmana en terres valencianes”.