Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 24 d’abril del 2009

L'ideari nacional al 1930


El Casal Jaume I va ser l'escenari de la presentació a la Safor del llibre d'investigació de Santi Vallés “Acció Valenciana”, que ha editat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. L'amic de l'autor i sacerdot Vicent Sarrió va ser l'encarregat de fer la presentació.

El 8 de març de 1930, un grup d’universitaris valencians, entre els quals es trobaven Emili Gómez Nadal, Sanchis Guarner, Antoni Igual Úbeda i Francesc Carreres i de Calatayud, desafien el directori militar del general Dámaso Berenguer i funden Acció Cultural Valenciana. Des de les pàgines d’Acció Valenciana, el seu òrgan d’expressió, aquella entitat aspira a convertir-se en l’avançada del redreçament identitari valencià. Segons Santi Vallés, la publicació tracta temes avui dia d'actulitat com el sobiranisme, les minories lingüístiques, la unitat de la llengua i nacional i el federalisme.

A partir d’una descripció minuciosa, l'estudi de Santi Vallés fa una radiografia profunda del periòdic Acció Valenciana com a mitjà de comunicació. El llibre conté un CD amb cinc índex analítics i una edició facsímil de la publicació.

Des d’un punt de vista lingüístic, l’estudi de Santi Vallés permet reconstruir una part important del procés previ a l’aprovació de les Normes de Castelló, així com el debat suscitat a l’entorn de la creació d’una acadèmia de la llengua.