Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dijous, 13 de març del 2008

Entrevista a Maria Josep Gonga

Maria Josep Gonga, més coneguda com a "Gongui"
Actriu i fundadora de Pluja Teatre
Hem pensat fer una "Supercaminal 2" sobre la construcció i la màfia al País Valencià

Des de quan fas teatre?
Mon pare ja feia teatre d'aficionat en la falla de Corea de Gandia. En ma casa es vivia molt ja que hi assajaven. Estic parlant de finals dels anys 50. De ben menudeta ja vaig ixir en funcions de la falla. Després, vaig conéixer les persones que formaven el grup de teatre de Gandia, que després es van dir Lluerna i per últim Pluja Teatre, perquè sempre que actuaven plovia. L'any 72 vam actuar a València i vam rebre un premi del Secretariat d'ensenyament de la llengua, l'antiga Acció Cultural, a la millor dicció. I amb els diners que vam guanyar vam muntar el primer espectacle de Pluja Teatre, sobre poemes de León Felipe que era en castellà. El següent espectacle va ser el Supercaminal, ja en valencià.

De què anava?
Sobre crítica a l'autopista que es va fer a la Safor, que era una comarca molt batalladora perquè no estava d'acord amb el traçat. Com eixe problema el patien més comarques, vam portar Supercaminal per tots els Països Catalans. I el vam representar aVigo en valencià. Després vam fer Sang i Ceba, que ens va llançar a ser professionals. Vam vore que ja es podia viure del teatre.

Sempre heu fet teatre per al públic infantil?
Al principi fèiem espectacles per a adults i xiquets. Va arribar un moment que el teatre d'adults al País Valencià va pràcticament desparéixer. El teatre per a xiquets va tindre com una ixida, que nosaltres vam ser pioners. Vam aconseguir un nom, un prestigi i vam crear una cartera de clients. Amb una línia molt crítica, atípic en teatre per a xiquets.

Al mes d'abril representareu al Casal l'obra Tinc una pregunta per a vosté... Felip V. Explica'ns sobre què parla.
El Col.lectiu de Mestres de la Safor ens van demanar que preparàrem alguna cosa per a l'Escola d'Estiu. Amb el mateix esquema que el programa de televisió, el públic fa 25 preguntes a Felip V. Volem que el públic conega la Batalla d'Almansa i qui era Felip V en clau còmica.

Quina obra t'agradaria fer sobre la política valenciana?
Fa uns anys alguns programadors de teatre ens van demanar que tornàrem a fer Sang i Ceba, una obra que parla d'una matança de treballadors que hi va haver al poble de Xeresa en la República. Vam estar pensant fer un altre Supercaminal que parlava de la màfia i de la construcció, això mateix que està passant ara al País Valencià. Al final no ens vam decidir.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Soc una alumna de gongi i es una persona meravellosa, te molta pacencia amb els xiquets i jo la vull molt, algun dia espere ser actriu y tindre tots els records del mon per a ella, i sempre sera la meua primera mestra de interpretacio. Es una actriu magnifica i espere que continue molts anys aixi ensenyant als xiquets el mon tan bonic del teatre.UN BES MOLT FORT.