Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dilluns, 4 d’abril del 2011

Oliva ha recuperat gran part del seu patrimòni històric

La tercera i darrera conferència del cicle dedicat a Oliva és introduïda per Carles Miret, arqueòleg, fent una breu presentació dels conferenciants.

Vicent Burguera, arqueòleg municipal d'Oliva, ens fa un exhaustiu recorregut per la història de l'arqueologia olivera i els jaciments més importants, que en aquests moments, referint-se al medi rural, en són una trentena. Des de les remotes èpoques del Paleolític Mitjà, representat en la Cova Foradada, jaciment que porta ja excavant-se trenta temporades i que documenta que les terres al voltant de l´actual ciutat ja estaven poblades fa cent trenta mil anys, passant per l´important poblat ibèric del Castellar, la necròpoli del qual ja era excavada pels moriscos a la cerca de tresors fins arribar al forns romans trobats dintre de la mateixa Oliva i als pobladors musulmans, cristians i l'època del Palau dels Centelles, joia que Oliva tracta de recuperar, almenys  el record fotogràfic i documental que n'és abundant, amb la col•laboració de la “Hispanic Society”, actual propietària dels documents.

Destaca Burguera el treball d'un aficionat a l´arqueologia, Salvador Climent Maño, home que ell a soles va assumir una tasca de prospecció en els anys setanta que va permetre descobrir vint-i-sis jaciments rurals. En referència al patrimoni i l´arqueologia urbana, la tasca de conscienciació és assumida per l´Associació Cultural d´Oliva, amb lluita amb interessos contraris a la conservació del patrimoni arquitectònic. 

Imma Seguí, exregidora de Patrimoni d'Oliva, ens parla d´aquesta lluita que en els anys setanta un grup de joves va afrontar. Inma Seguí resumeix en poques paraules el sentiment d´aquets joves: “els segles enrere d´esplendor, el record d´un passat gloriós que hi havia permet construir un patrimoni que veien com en pocs anys estava desapareixent” .

L'exregidora de Patrimoni  fa una referència continua als moviments nacionalistes  que van permetre sensibilitzar la població d´Oliva de la necessitat de conservar i restaurar l´herència del passat.

Entre línies, el missatge ve a ser que el nacionalisme recull i canalitza la identitat cultural dels pobles, allò que els defineix, determina i els és propi, sense la qual cosa els pobles es transformen només en història sense valor, sense esperit i sense futur en un món globalitzat i uniforme, regit per les volàtils lleis del mercat, que esdevé barbàrie destructiva en moltes ocasions.

Oliva té a dia de hui, una xarxa patrimonial pública la qual podran gaudir les generacions futures amb orgull, eixe orgull per la seua ciutat tan propi de la gent d´Oliva, del qual ja es va parlar en la primera conferència del cicle Oliva, ciutat comtal.