Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 11 de juny de 2010

L'ascens de la família Borja, segons Abel Soler


El dijous 10 de juny, el Casal Jaume I va continuar amb la sèrie de conferències per aprofundir una miqueta més en la història dels Borja i donar-la a conéixer. Per la Sala de Conferències ja han passat Josep Piera i Xavi Pérez. Aquesta vegada era el torn de l'historiador Abel Soler, conegut a la Safor com l'autor de molts llibres d'història local.

En paraules de Josep Antoni Gisbert, encarregat de presentar l'acte, "Abel Soler és com un drac famolenc, és un devorador d'històries locals, que treballa sol, allunyat de manifassers".

Abel Soler es va centrar en l'arribada de la família Borja des de terres aragoneses fins a la Costera, fins a Xàtiva, i com van ascendir socialment entre l'oligarquia urbana. Soler va dividir la xarrada en tres parts: la primera va parlar d'Esteve Borja, que tenia casa a Xàtiva i terres a l'alqueria de Benixèquir; en la segona, de l'ascens dels Borja i com Calixt III arriba a ser Papa. En aquesta part, Abel Soler va comentar que Calixt va intervindre en el Compromís de Casp a favor dels Trastàmara.

En la tercera part, Soler va qualificar l'arribada de Roderic a Papa com "l'apoteosi de la família Borja". L'ascens d'aquesta família valenciana, segons Soler, és fruit "de sort, de pertinàcia, oportunitat, fortuna i estratègia".

1 comentari:

Infosafor ha dit...

La Saforesfera, un nou espai per als blogs de la Safor.

Estimat/da blogaire,
hem inclòs el teu blog a la “Saforesfera” (http://www.infosafor.com/saforesfera/), un punt de trobada dels blogaires saforencs que vol convertir-se en una eina útil per tal de conèixer-nos, per tal de poder compartir de manera pràctica. La Saforesfera es llança en estat “beta”, en proves; esperem els vostres suggeriments; també les propostes i candidats i candidates per formar-ne part.
La Saforesfera inclou el “bloc del mes”, que se centrarà en un espai personal virtual cada 30 dies, i permet fer un seguiment als blogs a mesura que van actualitzant-se; una manera més còmoda per seguir l'activitat bloguera de la comarca.

Posa't un banner de la Saforesfera.
Hem preparat uns banners que oferim als membres de la xarxa saforenca.
La Saforesfera ha inclòs una nova secció (http://www.infosafor.com/saforesfera/banners.htm) des d'on els pots enllaçar o descarregar; solament, has de copiar el codi del banner que més t'agrade per al teu blog i posar-lo al teu blog. Teniu a la vostra disposició tres grandàries de banners, en funció de l'espai que vulgueu dedicar-li a la vostra pàgina.
Posa el banner de Saforesfera al teu blog i fem, entre totes i tots, la xarxa de la Safor més gran!