Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 29 de febrer del 2008

El valencianisme necessita nous instruments polítics

Per a canviar el color polític del País Valencià fa falta nous instruments polítics. Esta és una de les principals conclusions que va explicar l'assagista i traductor Gustau Muñoz, en la conferència sobre Valencianisme al segle XXI que va tindre lloc a la Fundació Casal Jaume I.

"Per redreçar el model econòmic basat en la construcció i el turisme massiu; el model econòmic que es troba a les acaballes; i el model cultural fan falta nous instruments polítics, un canvi polític", va dir Gustau Muñoz. Ara bé, fa falta a més un un gran esfoç d'entesa, ja que l'esquerra es troba en una crisi orgànica.

Segons Muñozhi ha una tentació perillosa per part dels socialistes: desentendre's de la visió valencianista, de la idea de País. A més, és perillós que dins dels PSOE guanye l'ànima més jacobina, més centralista. "L'esquerra s'ha de comprometre amb el país, s'ha de desenganxar de la iniciativa del PP", va explicar Gustau Muñoz.

Les lliçons que s'han d'aprendre, segons l'assagista, són ser positius, connectar amb la societat actual, amb les majories socials i les seues preocupacions; i reformular el projecte polític amb la defensa de la modernitat i compartir la identitat.

Gustau Muñoz va començar la conferència explicant que s'esperava molt més de la transició i es va aconseguir una autonomia de segona. "La sensibilitat nacional ha fallat. El PP ha utilitzat les institucions de manera adversa contra el redreçament nacional", va criticar Muñoz.

En el debat que es obrir després de la conferència, Muñoz va explicar que la crisi que pateix EU es deguda a una involució ideològic del PP i al tancament d'alguns sectors ortodoxos.