Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dilluns, 24 de gener del 2011

Les dones entren a poc a poc en l'estructura de les Falles i els Moros i Cristians

S'ha avançat molt, tot i que encara queda molt perquè les dones tinguen el mateix rol que els homes en les festes populars. Aquesta és una de les conclusions de la taula redona que es va celebrar al Casal Jaume I el passat dijous 20 de gener.

Isabel Bolinches va parlar del paper de les dones en la festa del Moros i Cristians d'Oliva. Bolinches es va definir com a pirata, ja que pertany a la filà dels Pirates d'Oliva, i va ser la primera capitana cristiana "del món", com li agrada recordar-ho.

Segons Isabel Bolinches, en Oliva no hi ha discriminació entre homes i dones dins de la festa, segurament perquè és molt recent. Enguany en el bando cristià hi ha dues dones al capdavant, una capitana i una ambaixadora. I al bando moro, hi ha una ambaixador, ja que el capità és un home.

Les falles també van centrar la taula redona. Maria José Vilaplana, de la falla de l'Alqueria Nova, va comentar que les dones han entrat a poc a poc en els llocs més importants de les falles. Vila plana va ser la primera presidenta de les falles de Gandia, i ara ja hi ha sis dones presidentes, encara que queda arribar a la presidència la Federació de Falles.

"Les dones són el puntal de les falles, els homes vénen darrere", resumeix Maria José Vilaplana.

Aquesta situació contrasta molt amb la festa de Moros i Cristians d'Alcoi. Així ho va recordar Verònica Gisbert, autora d'una tesi sobre els rols dels homes en aquesta festa i la discriminació de les dones. En Alcoi, ara només les dones poden desfilar d'acompanyants en la processó i en l'entrada, no tenen drets.

NOTÍCIES RELACIONADES
Solidaridad con las "moras y cristianas" de Alcoi, publicada al Levante (23/01/2011)
Les dones entren en l'estructura de les Falles i els Moros i Cristians a la Safor, publicada a Safor Guia (24/01/2011)