Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dijous, 4 de desembre del 2008

Es presenten els llibres de cuina tradicional de Xeraco i Xeresa





El professor de l'IES Tirant lo Blanc, Emili Selfa, va ser l'encarregat d'introduir els dos llibres de cuina tradicional de la Safor. Segons va comentar Selfa, s'ha trencat la cadena de transmissió de la cuina de pares a fills per diferents raons, com la desaparició del món rural, les formes de vida urbana i la despersonalització de la societat valenciana.

Però al mateix temps, la Safor té una bona base de cuina tradicional, una cultura dels olors i els sabors. Per a Emili Selfa, estem passat de l'etapa del fast-food a l'etapa del low-food, del menjar “assaonat”, lent. “Ja no és valora la qualitat sinó la no pressa”, va dir Selfa.

Els dos llibres que es presentaven al Casal Jaume i, el de Xeresa i Xeraco, tenen diferents trets en comú. Els dos llibres contenen menjar d'una cuina de subsistència, humil; de productes de la terra; de la paciència i la substància; de la festa, on la paella és la reina; i alhora una cuina del treball i que incorpora productes que la milloren constanment.

Joan Lluís Mollà, autor del llibre “Entre perols i cassoles”, va explicar que el llibre recull les receptes que ha vist menjar en sa casa, d'una cuina popular que s'ha transmés de forma oral, que no és momentània, i on el principal objectiu és “omplir les panxes dels comensals”.

L'Associació Cultural la Goleta de Xeraco va presentar de boca de Joan Iborra el seu llibre de menjars salats “Lletra de convit”.