Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dijous, 18 de desembre del 2008

Divendres: el Cant de la Sibil.la al Casal


Divendres 19 de desembre
20.15 h El Cant de la Sibil·la
Interpretada pel Chor de la Sibil·la de Xeraco sota la direcció del mestre Enric X. Naval.
En l'any de Jaume I, el Cant serà interpretat en occità.
Sala de Conferències
En acabar, degustació de dolços de Nadal i cava.

L’antiga tradició del Cant de la Sibil·la té el seu origen en la civilització grega des d’on passa a Roma i als diversos territoris de l’imperi. Segons la creença de l’època eren capaces d’endevinar el futur i això les donava una gran ascendència entre la gent. Com en molts altres casos, el cristianisme va assimilar aquesta tradició i els pobles van començar a considerar les sibil·les com dones inspirades per Déu.

Miquel Àngel va pintar a la Capella Sixtina del Vaticà la Sibil·la Eritrea com una dona de complexió poderosa que fulleja un llibre i anuncia la segona vinguda de Crist el dia del Judici Final. El poema originalment escrit en llengua grega, va ser traduït al llatí i més tard a les llengües romàniques. La seua representació anava incorporada a l’ofici de matines que té lloc a la missa del gall cada 24 de desembre per celebrar el naixement de l’Infant Jesús i així va continuar durant segles fins al concili de Trento (1545-1563) quan va ser prohibit i va desaparéixer de molts llocs on el cant havia arrelat.

A partir de l’any 1979 el Cant de la Sibil·la es recupera a l’ermita de Santa Anna de Gandia per l’escolapi Vicent Faus amb adaptació musical de Salvador Pla segons l’obra polifònica que es representava la nit de Nadal a la catedral de València el segle XVI

Enguany coincidint amb la celebració del 800 aniversari del rei Jaume I el Conqueridor nascut al palau Tornamira de Montpeller es cantarà la versió en llengua occitana que encara es parla en aquella regió francesa. Divendres 19 de desembre al Casal Jaume I de la Safor i el dia de Nadal a les 12 del matí a la parròquia de Nostra Senyora de l’Encarnació la jove Emília Castelló Ferragud, Sibil·la 2008, tot i que amb una espasa ben alta, recta i justiciera ens donarà a tots una amable i generosa benedicció.

Des del Chor de la Sibil·la desitgem a tothom
BONES FESTES DE NADAL I CAP D’ANY.

----