Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimecres, 2 de març del 2011

El Casal inicia un cicle de conferències sobre la història d'Oliva

Dijous 3 de març
CICLE OLIVA, CIUTAT COMTAL DE LA SAFOR
20 h Conferència "Les relacions entre Oliva i Gandia"
Amb Vicent Olaso, arxiver d'Oliva, i Jesús Alonso, arxiver de Gandia
Presenta Manolo Gallardo, regidor de Cultura d'Oliva
Sala de Conferències


En tres conferències es coneixerà el patrimoni i els personatges de la ciutat comtat

La Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna programa per aquest mes de març un cicle de tres conferències dedicades a la ciutat d'Oliva. Amb aquests actes tindrem  l´oportunitat de conèixer Oliva en tres de les facetes que conformen la seua identitat sociocultural: les relacions amb Gandia, el patrimoni arqueològic i arquitectònic, i els seus personatges històrics.

Oliva, segon nucli urbà de la Safor, és una ciutat desconeguda per als gandians i saforencs, per no dir oblidada en molts dels seus aspectes relacionats amb la seua identitat cultural i social. Des del desconeixement sorgís la curiositat per entendre, des de la perspectiva dels gandians, a eixa Ciutat Comtal de la Safor, una vegada ha transcorregut l´any Borja, exaltació del ducat, eix històric de la identitat social i cultural de la ciutat de Gandia.

El ric patrimoni arquitectònic i arqueològic d´Oliva ens serà mostrat per experts, així com els seus personatges històrics, els seus comtes... i per què els nuclis urbans prosperen o queden supeditats  a altres per decisions polítiques i econòmiques que es remunten, tal vegada, als temps del feudalisme: Gandia es va fundar en ser abandonada l´antiga medina - fortalesa de Bairén, però Oliva i el seu castell continuaven dominant el pas cap al sud i cap a la Vall de Gallinera.

Un ducat, un comtat, la importància estratègica i militar d´aquestes terres de pas, que ja en temps dels romans controlaven la Via Augusta, la quantitat de les terres de conreu i els sistemes de reg, una potent burgesia gandiana amb bons contactes amb Madrid en temps de la revolució industrial, un port que s´adjudica Gandia... uns camins de ferro.

Els misteris de la història que ens mostraran aspectes tal vegada desconeguts de la Ciutat Comtal de la Safor, que ens ajudaran a comprendre el lloc on vivim i els esdeveniments que han conformat la realitat que viu la nostra comarca, el nostre present i als nostres veïns i avantpassats, remuntant-nos tal vegada a altres temps tan llunyans com els dels ibers i romans, i mes enllà als primitius pobladors d´aquestes terres, mereixedors tots ells d´un gran museu comarcal que mostre i valore el ric patrimoni arqueològic de la Safor considerada com un conjunt històric molt particular i especial.

Una tasca de valoració i recuperació que Oliva tracta de fer amb els seus nous museus i que els gandians deixem d'esquena, com quasi sempre s´ha fet amb tot allò que passa a Oliva.