La presentació de llibre "El tio Joan de la Marina" va servir per endinsar-se en la història del bandolerisme del segle XIX a través de llegendes, paratges i personatges perseguits per la justícia.
El periodista de Tavernes de la Valldigna, Vicent Mifsud, que treballa a Ràdio 9 en la secció de successos, va explicar que Manel Arcos, autor del llibre, ha sistematitzat una matèria molt dispersa d'una època poc analitzada. "Manel Arcos ha fet una treball acurat de periodista amb rigor. La història està narrada com si passara en l'actualitat", va puntualitzar Vicent Mifsud. El llibre descriu una època on hi havia una gran violència, amb pobresa i desigualtat social. Els bandolers, llavors, no eren vistos com a delinqüents.
Pel que fa a la llengua emprada, el llibre usa un llenguatge planer, pròxim al lector sense oblidar el rigor històric.
L'autor del llibre, Manel Arcos, va destacar tres aspectes de l'època del bandolerisme que el llibre ha intentat recollir: En primer lloc, la violència social; en segon lloc, el vincle amb la terra, els roders coneixen el terreny pam a pam; i en darrer lloc, el vincle polític que implic alcaldes i jutges.
"No es tracta d'una violència comuna, és una violència social de gent jove que vivia en l'àmbit rural que planta cara a un estat decadent", va concloure Manel Arcos.
D'eixa època ens ha arribat frases fetes com "Acabar com Camot", que era un bandoler de Xàtiva que va ser afusellat; com "Qui vestit va a Forna, despullat torna"; o "Quedar-se com la dona de Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada