Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 29 de febrer del 2008

El valencianisme necessita nous instruments polítics

Per a canviar el color polític del País Valencià fa falta nous instruments polítics. Esta és una de les principals conclusions que va explicar l'assagista i traductor Gustau Muñoz, en la conferència sobre Valencianisme al segle XXI que va tindre lloc a la Fundació Casal Jaume I.

"Per redreçar el model econòmic basat en la construcció i el turisme massiu; el model econòmic que es troba a les acaballes; i el model cultural fan falta nous instruments polítics, un canvi polític", va dir Gustau Muñoz. Ara bé, fa falta a més un un gran esfoç d'entesa, ja que l'esquerra es troba en una crisi orgànica.

Segons Muñozhi ha una tentació perillosa per part dels socialistes: desentendre's de la visió valencianista, de la idea de País. A més, és perillós que dins dels PSOE guanye l'ànima més jacobina, més centralista. "L'esquerra s'ha de comprometre amb el país, s'ha de desenganxar de la iniciativa del PP", va explicar Gustau Muñoz.

Les lliçons que s'han d'aprendre, segons l'assagista, són ser positius, connectar amb la societat actual, amb les majories socials i les seues preocupacions; i reformular el projecte polític amb la defensa de la modernitat i compartir la identitat.

Gustau Muñoz va començar la conferència explicant que s'esperava molt més de la transició i es va aconseguir una autonomia de segona. "La sensibilitat nacional ha fallat. El PP ha utilitzat les institucions de manera adversa contra el redreçament nacional", va criticar Muñoz.

En el debat que es obrir després de la conferència, Muñoz va explicar que la crisi que pateix EU es deguda a una involució ideològic del PP i al tancament d'alguns sectors ortodoxos.

dimecres, 27 de febrer del 2008

El BLOC JOVE col·labora en la campanya "Volem TV3" d'ACPV

CONCERT
divendres 29 de febrer
amb els grups Aixada, Raça borda i Desgavell
22.30 h plaça dels Colomets

El BLOC JOVE col.labora en la campanya "Volem TV3" d'ACPV amb la recollida de firmes per al Síndic de Greuges i amb una parada amb informació sobre la manifestació del 26 d'abril a Alacant.

Exposició fotogràfica "Era secret el camí..."


Divendres 29
20 h Inauguració de l'exposició de fotografia Era secret el camí... de Lluís Romero
Oberta fins al 29 de març
Sala de la Murralla

LLUÍS ROMERO (Gandia, 1957)
Es considera un diletant de la fotografia. La relació amb ella va començar quan de ben menut, atret per les càmeres que son pare portava d’Alemanya i dels reportatges de viatges que veia per casa, comença a deixar constància en imatges d’allò que l’impressiona del seu voltant. Encara adolescent fa les primeres provatures creatives i s’atreveix a participar en algun concurs local (sense gaire sort) i, ja de més majoret, s’implica en projectes culturals de diversa índole on la imatge (foto, cine, vídeo…) sempre té un paper fonamental. Amb daltabaixos i diversos graus de compromís que han anat des de l’abandó temporal de la pràctica fotogràfica fins a la professionalització durant un breu lapse de temps (coincident amb el sevei militar obligatori), l’estima mutua entre l’autor i la fotografia no ha desaparegut mai del tot. Durant molt de temps, com a gestor cultural ha organitzat exposicions fotogràfiques d’autors tan importants com Robert Doisneau, Gabriel Cualladó, Sebastiao Salgado, Toni Catany i un llarg etc, sense oblidar la promoció d’artistes joves i dels autors locals. El darrer reencontre amb la foto es produeix l’any 2003 gràcies a l’aparició del nou suport digital del qual és un fervent defensor. Des de llavors ha fet treballs per a publicacions (“La Drova, a través del temps”, amb textos de Josep Piera), i ha participat en exposicions col•lectives (Homenatge a Joan M. Monjo) o compartides (“Hacia cualquier azar”, amb Elies Garcia). Aquest és el primer treball fotogràfic que presenta en solitari.

ERA SECRET EL CAMÍ
Aquestes imatges, realitzades entre 2006 i 2007, formen una col•lecció, no gaire nombrosa, confegida en un viatge lent de múltiples direccions. D’una banda, la recerca d’un nou formalisme personal que permetera despullar-se de tota artificiositat, que fugira de l’impacte visual immediat, que prescindira fins i tot del color i no li calgueren ni formats cridaners ni presentacions espectaculars. Un viatge que amollara llast per poder navegar amb els mínims ressorts possibles tot i assolint el risc d’estavellar la nau.

Alhora, un altre impuls dirigeix l’ull cap a motius cada vegada més sobris, vers indrets on el pàlpit de l’espai té més força que els propis objectes fotografiats. Ara la mirada esbrina davant la vasta extensió, on és que s’amaga el secret del fet íntim.

“Era secret el camí, fabulós de tristeses divines” és el vers que obri Les elegies de Bierville, llibre on Carles Riba inicia un viatge poètic cap a l’exili amb la natura com a protagonista. El fotògraf ha emprat la veu del poeta –sense permís dels hereus ni de la SGAE- per titular una mostra que n’ha trobat inspiració i guiatge.

dilluns, 25 de febrer del 2008

Juli Capilla guanya el premi Tardor

Juli Capilla ha guanyat el XIII Premi Tardor de Poesia. amb el poemari Aimia. L'obra es publicarà a l'editorial Aguaclara.

Enhorabona!

Juli ha explicat que el títol del recull rescata una paraula que empraven els trobadors occitans per a designar a l'estimada i amiga, Aimia. En total el poemari arreplega 25 poemes i un epíleg, on segons avança Capilla ha reflexionat sobre una relació d'amor. L'autor ha destacat la presència de “la pulsió erótico-amorosa i el conflicte ètic i moral” recollida de l'obra de Ausiàs March i la influència de la “desinhibició” que ens transmet la poesia de Vicent Andrés Estellés.

Podeu llegir a Juli Capilla al seu bloc: Va de bo, cavallers!

Recull de premsa de la notícia del premi:
Juli Capila gana el premio Tardor con un poemario en valenciano al Levante-EMV
Aquest titular del Levante-EMV destaca el fet que el poemari estiga en valencià, de fet crec que en 13 edicions d'aquest premi de Castelló aquest és la tercera obra en valencià que ha estat premiada. Un fet que li dóna més valor al treball de Juli.

El valenciano Juli Capilla gana el Premio Tardor con su obra 'Aimia' a El Mediterraneo.
En aquest cas el diari de Castelló destaca el fet que no siga castellonenc i defineix al guanyador com "valenciano". Per experiència pròpia us dic que en aquesta redacció tenen prejudicis i volen deixar clar que valenciano és diferent de castellonenc, per a ells, molt diferent, i així ho fan notar.
Un altre apunt interessant és que en l'edició en paper trobem un foto de l'acte on vegem a Juli al lliurament del premi mentre parla l'alcalde de Castelló, el senyor Fabra. Podria contar-nos al seu bloc si a més del premi també va aprofitar per comprar loteria a Castelló (allí sempre toca, sobretot a alguns presidents de la Diputació) o per a apuntar-se al pròxim Trofeu de Golf de la Comunidad Valenciana que també es farà a terres castellonenques (al club del president de la Diputació de Castelló). M'oferisc a fer-li de Caddie.

Juli Capilla, con su obra Aimia, gana el 13 Premi de Poesia Tardor que patrocina el Ayuntamiento de Castellón, des del propi Ajuntament.

Juli Capilla gana con 'Aimia' el XIII premio de poesía Tardor de Castellón, a Terra

Juli Capilla gana el premio de Poesia Tardor, al Bloc Poemas del Alma.

El català a la Franja: bona salut, però sense reconeixement legal


És la conclusió d'un estudi del sociòleg Natxo Sorolla

El català de la franja gaudeix de bona salut social, i el seu ús és bastant estable, malgrat que els seus parlants no tenen reconeguts per llei els seus drets lingüístics. A aquesta conclusió ha arribat, almenys, el sociòleg Natxo Sorolla, després d'analitzar l'últim Estudi Sociolingüístico de la Franja que van realitzar en l'any 2003 els governs aragonès i català.

Sorolla va presentar el seu estudi durant la Jornada sobre la Transgresión Cívica que va celebrar ahir dissabte l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC), que va reunir a un centenar d'experts i curiosos en el Palau Montcada.

Segons l'estudi, més d'un 90 per cent dels habitants de la Franja parlen habitualment el català, 'el major percentatge de tots els territoris de parla catalana', però només un 30 per cent és capaç d'escriure-ho. Quant a l'ús, és major en l'àmbit familiar, però es va reduint en l'àmbit més públic, en els comerços, el banc o el metge, i un 20 per cent ho utilitza com primera llengua per a dirigir-se a un desconegut. Davant aquestes dades, Natxo Sorolla considera que "hi ha un coneixement oral molt ampli, però l'escrit està més limitat. El seu ús està bastant generalitzat i la seva transmissió de pares a fills està estabilitzat i, fins i tot, va a més. O sigui, hi ha més fills de famílies castellanoparlants que acaben parlant en català que al revés'. També va cridar l'atenció la denominació que es dóna al català, ja que un 20 per cent es refereix a la seva llengua com català, un 35 usa un localismo (fragatino, maellano, etcètera) i un 44 per cent usa un terme pejoratiu o despectiu com chapurreau, 'encara que aquest percentatge va disminuint'.

ALTRES ACTIVITATS

A més de la conferència de Natxo Sorolla, el programa de la 'Jornada sobre la Transgressió cívica: Franja de Ponent i transgressió, propostes practiquis i concretis per a viure en català', va oferir una ponència del vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena, sobre Justícia i Transgressió, i una altra de l'escriptora i periodista, Patricia Gabancho, sobre Creativitat i Transgresión. Així mateix, es va presentar el llibre 'Elogi de la Transgressió'. L'objectiu de les jornades era, segons Quim Gibert, coautor d'aquest llibre, "plantejar una sèrie de propostes d'actuació perquè els ciutadans reivindiquin la plenitud dels seus drets lingüístics, en un territori com el de la Franja, on els aragonesos catalanoparlants manquen de tot reconeixement legal".

En aquest sentit, la trangressió o la desobediència civil 'és una arma que poden utilitzar aquests ciutadans davant el maltractament legal que pateixen en la seva comunitat'. Segons Gibert, no es tracta de postulats radicals, "sinó d'una cridada a la imaginació, a una forma creativa de transgressió' i va posar com exemple el cas de 'un jove de Mequinensa que ha traduït al català la web del Parlament Europeu, demostrant que si no hi ha una edició en aquesta llengua és perquè no es vol, no perquè no es pugui".

divendres, 22 de febrer del 2008

dijous, 21 de febrer del 2008

Una normativa més pròxima a la parla


Abelard Saragossà va parlar en els Debats del Club sobre la necessitat que el valencià tinga una normativa més pròxima a la parla de la societat, allunyada d'artificialitats.

El professor Josep Alendete va fer un repàs als últims 50 anys de l'ús social del valencià a la Safor i a Gandia. I Gabriel Garcia Frasquet, director de l'Alfons el Vell, va interpretar les últimes dades sobre l'ús de la nostra llengua, les quals indiquen que s'ha augmentant en competència lingüística (llegir i escriure), però s'ha baixat en ús (parlar).

dimarts, 19 de febrer del 2008

ACPV ALÇA ACTA NOTARIAL DELS INGRESSOS I LES DESPESES DE LA CAMPANYA DE SOLIDARITAT PER TV3

Davant la suspensió cautelar de la multa de 300.000€ per les emissions de TV3 des de Carrasqueta, Mondúver i Bartolo, ACPV ha alçat acta notarial de la campanya de solidatitat econòmica en un exercici de transparència i responsabilitat davant la ciutadania i les institucions que hi han col·laborat econòmicament.

ACPV va presentar fa unes setmanes demanda de recurs contra el primer expedient de la Generalitat Valenciana, que sancionava l’entitat amb 300.000€ i ordenava el cessament de les emissions de TV3 des dels repetidors de la Carrasqueta, Mondúver i Bartolo. En aquest escrit se sol·licitava, entre d’altres coses, la suspensió cautelar tant de la multa com de l’ordre de tancament de les emissions, fins que no hi haja sentència en ferm que confirme o anul·le l’expedient. Doncs bé, com ja vam informar en el seu moment, el TSJCV ha acceptat la suspensió cautelar de la multa (però no, del cessament de les emissions). Cal dir, però, que tot i que a hores d’ara la multa no s’ha de pagar, la Generalitat ha recorregut aquesta suspensió cautelar i, a més, ha sol·licitat al TSJCV que es diposite una fiança per garantir el pagament de la multa si finalment aquesta fóra confirmada. El tribunal encara no s’ha posicionat sobre aquestes dues qüestions.

En un exercici de transparència i responsabilitat davant d’aquells que han col·laborat econòmicament abans de la suspensió del TSJCV, l’entitat ha alçat acta notarial sobre el total d’ingressos i despeses generats per la campanya. En resum, i per a que quede constància, desglossem ací, a grans trets, les xifres. En total han col·laborat prop de 30.000 persones (majoritàriament amb l’aportació mínima de 10€), 200 entitats i 100 ajuntaments de tots els Països Catalans. Aquests ajuts han suposat uns ingressos de 326.686€ (no es compten les donacions aprovades per ajuntaments amb anterioritat a la suspensió i que encara no s’han fet efectives). Per contra, les despeses fins aquest moment s’eleven a 171.147€ repartides entre els salaris de personal que s’ha hagut d’incorporar a una campanya d’aquestes dimensions, les reproduccions i enviament per correu postal i missatgeria de l’obra cedida per Antoni Tàpies (la qual s’ha enviat a tots aquell que han col·laborat amb l’aportació mínima de 10€), les comissions bancàries, el material gràfic de la campanya, o la publicitat inserida en els mitjans de comunicació.

ACPV, tanmateix, també aprofita aquest comunicat per alertar la ciutadania que la suspensió de la multa no és, ni molt menys definitiva, i que la sentència pot tenir com a conseqüència la confirmació de la suspensió, però també la confirmació de la multa. Igualment, cal recordar que la Generalitat Valenciana ha obert dos nous expedients per les emissions de TV3 –en aquest cas des dels reemissors de Perenxisa, Alginet i la Llosa de Ranes– què poden suposar dos noves multes d’igual o major quantia. ACPV, conscients del perill que suposaria la confirmació de la multa per part del TSJCV i les probables dues noves sancions que poden venir, insta a la ciutadania a mantenir la tensió social en favor de TV3 i no descarta haver de tornar a fer una crida a la solidaritat econòmica de la ciutadania i les administracions sensibilitzades en aquesta lluita justa.

dilluns, 18 de febrer del 2008

Cinema en valencià a Gandia


Als cines ABC de Gandia (la Vital) cinema doblat per a adults.
Entrada gratuïta.

dijous 21 de febrer
20.15 h El destí de Nunik

dijous 28 de febrer
20.15 h La lluna en un cove

dijous 6 de març
20.15 h Stardust

+ info

divendres, 15 de febrer del 2008

Honorat Ros: visió positiva sobre la situació social del valencià

Honorat Ros, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, va parlar al Casal Jaume I sobre una enquesta socilingüstica feta a les comarques centrals a principis de 2004. Va presentar l'acte l'actual director de l'escola El Castell d'Almoines, Batiste Malonda.

Es van enquestar unes 1000 persones de la Marina Alta, el Comtat, l'Alcoià, la Vall d'Albaida i la Safor. Els resultats que va donar, en comparació amb l'enquesta feta a la resta del País Valencià són els següents:

el valencià

País Valencià

la Safor

l'entén

(prou bé i perfectament)

82%

90%

el parla

(prou bé i perfectament)

59%

78%

el llig

(prou bé i perfectament)

51%

56%

l'escriu

(prou bé i perfectament)

27%

31%



Segons va explicar Honorat Ros, la competència lingüística en valencià ha baixat respecte l'any 1995 a causa "de la immigració i de la política lingüística de les institucions públiques". L'enquesta reflexa que la població té esperança en l'augment de l'ús del valencià i ho valora positivament, encara que els enquestats desitjarien que s'usara més el valencià per part dels representants polítics i dels mitjans de comunicació.

Honorat Ros va ser optimista en fer balanç de la situació del valencià i en el futur. Va assenyalar el paper capdal de la Generalitat Valenciana , dels partits polítics i dels sindicats en què la "llengua valenciana siga part substancial del patrimoni cultural de tota la nostra societat, i la recuperació i extensió del seu ús com un dels factors de retrobament de la nostra identitat com a poble".

dijous, 14 de febrer del 2008

Entrevista a Toni Martí

Toni Martí
Mestre jubilat, membre del l'Associació Cultural la Goleta de Xeraco i voluntari de la botiga d'Intermón a Gandia.

"Els valencians hem de ser alguna cosa més que una comunitat"

Des de quan forma part de la Goleta?
Des de que la Goleta va iniciar les seues activitats farà ara uns 11 anys, les quals tenen un caràcter cultural i local. Hem fet estudis sobre turisme, medi ambient, gastronomia, patrimoni, cants populars...els quals es recopilen cada any en un llibret. L'últim que hem publicat és sobre els ferraments del camp, com a testimoni d'uns treballs que queden com a rècord perquè ha minvat l'activitat agrícola i perquè el camí és cap al no res. L'última collida serà la del ciment o d'apartaments.

Què esteu preparant?
Enguany preparem un opuscle sobre gastronomia del salat. Fa dos anys vam arreplegar les receptes de cuina de dolços. Totes estes activitats tenen un caràcter festiu perquè ens reunim i compartim els menjars.

Has parlat de l'agricultura. Arribarà a formar part d'un museu?
Em dol pensar que això arribarà. El testimoni que més em va culpir va ser el de Josep Piera, que deia que "cap pare vol que els seus fills continuen en el camp". Llegint el llibre "El vaixell de Genseric", Ferran Garcia comenta que té una terra als peus del castell de Sant Joan i que ara es cansa molt, que les seues forces no li donen per a cultivar les terres heretades.

Enguany se celebra el 800 aniversari del naixement de Jaume I. Quin homenatge es podria fer?
La figura de Jaume I és una de les poques referències que donen els mites i que té qualsevol poble o nació que serveixen per unir el conjunt de la societat. Jaume I pot ser el més representatiu del nostre cas. Des del punt de vista històric i polític, és una oportunitat per avançar en l'autonomia. En l'actualitat, este referent ha de servir per a sentir-se més integrat, sobretot als nouvinguts. Els valencians hem de ser alguna cosa més que un adjectiu, que una comunitat.

Dos dies a la setmana està de voluntari en la botiga d'Intermón a Gandia. Com veus el món del voluntariat?
Els nacionalismes dels diferents pobles, especialment els que no tenen estat, es veuen, sobretot des del punt de vista dels qui el volen combatre, com a sectari o radical. No és tracta d'això, sinó de que cada persona que naix en un territori vol ser respectat i respectar. El voluntariat és un exemple del que es pot fer en este sentit perquè la botiga ven productes de països que no tenen garantits els drets democràtics i laborals.

JOVES D’ACCIÓ CULTURAL



SI T’ESTIMES LA TEUA LLIBERTAT, EL TEU PAÍS I LA LLENGUA ARA ES EL MOMENT DE DONAR EL PAS:

FES_TE SOCI/A DE JOVES D’ACCIÓ CULTURAL

Us adjuntem una butlleta de joves d’Acció Cultural. Podeu imprimir-la i enviar-la ( C/ Sant Ferran,12 .46001. València) o passar per l'Octubre o per El Casal Jaume I que tingues més pròxim.

Si voleu més informació telefonar al numero 96 3157799 o escriure un correu electrònic a joves@acpv.cat

Per només 30 € a l’any pots ser soci/a de Joves d’Acció Cultural i participar de totes les activitats i gaudir dels avantatges de ser-ho.

Mobilitza't pel teu país!!!

En breu tota la informació a www.acpv.cat (joves)

dimecres, 13 de febrer del 2008

Divendres: reunió al Casal sobre TV3


Benvolgudes amigues,
Benvolguts amics,

Este divendres 15 de febrer hi ha convocada una reunió amb els socis i amics del Casal i d'ACPV.
L'objectiu és
- explicar les darreres notícies sobre la situació de TV3,
- crear comissions de suport a TV3
- informar sobre la manifestació del 26 d'abril que enguany se celebra a Alacant,
- organitzar els autobusos per anar-hi
- nova quota per als socis menors de 30 anys

Vos esperem a les 20 h
a Gandia (Casal)
a Simat (Casa de la Cultura)
a la Font d'en Carròs (saló d'actes de l'Ajuntament)

Segons vos vinga millor.

Exposició "20 anys de Maulets"

20 anys de Maulets, el jovent independentista i revolucionari
Exposició a la Sala de la Muralla
Oberta fins al dissabte 23 de febrer

Reunió i excursions amb Viarany

Benvolgudes companyes,
benvolguts companys,

Us recordem que dissabte dia 16 farem una reunió informativa i preparatòria per a la 1a Marxa Inercomarcal pels Països Catalans (5 i 6 d’abril, + info). La reunió serà al Casal Jaume I de Gandia (Carrer Dona Teresa, 2) a les 19h.

A més a més, us recordem que el diumenge 24 de febre pujarem al Benicadell per la cara sud amb els companys de l'Ateneu Arrels de Beniarrés. Després dinarem a l'Ateneu.
Hem quedat a les 9h a Beniarrés (davant l'Ateneu).

Com sempre, feu el favor d'avisar-nos si penseu vindre per quadrar els cotxes.

Salut i muntanya!

dimarts, 12 de febrer del 2008

Imatges del Casal














Divendres 1 de febrer: recital poètic amb Maria Josep Escrivà, Josep Piera i Àngels Gregori

Dijous 7 de febrer: inauguració del cicle de conferències del 800 aniversari del naixement de Jaume I amb l'historiador Antoni Furió.

La Generalitat confirma l'obertura de dos nous expedients contra ACPV per les emissions de TV3 des de Perenxisa, Alginet i la Llosa de Ranes

ACPV insta a continuar amb les mobilitzacions ciutadanes i l'aprovació de mocions municipals a favor de TV3 i la llibertat d'expressió

Malgrat les darreres decisions judicials, favorables a ACPV (la negativa del Contenciós Administratiu de Castelló de donar permís per tancar el repetidor del Bartolo i la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de la primera multa de 300.000€) la Generalitat Valenciana insisteix en el seu posicionament sectari i, sobretot, il·legal pel que fa a les emissions de TV3 al País Valencià. Tal com ens han comunicat, el govern valencià ja ha iniciat dos nous expedients sancionadors contra ACPV i a la Fundació Ramon Muntaner (vinculada a la nostra entitat) per les emissions dels repertidors de Perenxisa (a Torrent i propietat de la primera) i dels reemissors secundaris d’Alginet i la Llosa de Ranes (a la Ribera i la Costera, i propietat de la Fundació Ramon Muntaner). Aquests expedients se sumen a l’expedient ja resolt –però recorregut davant dels tribunals– que fa referència a les emissions dels repetidors de la Carrasqueta, Mondúver i Bartolo. Campanya TV3 / Queixa't a la Sindicatura de Greuges

Tot i que la via judicial comença a donar la raó a ACPV en la seua denúncia d’actuació política, arbitrària i il·legal de la Generalitat, des de la nostra assocació considerem que la mobilització ciutadana i la lluita política és fonamental per garantir la llibertat d’expressió i la pluralitat informativa al País Valencià, les quals es veurien seriosament mermades amb el tancament de les emissions dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La unanimitat social a favor de TV3 –què fins i tot s’ha vist reflexada amb el vot favorable del PP en ajuntaments tan importants com Llíria i Benicàssim– ha de continuar manifestant-se tant al carrer com a les institucions per a recordar-li al PP que no sols actua il·legament sinó contra el sentir majoritari dels Valèncians.

En aquest sentit, ACPV vol aprofitar aquest comunicat per recordar que al sud del País Valencià ja no es veu TV3, la qual cosa suposa milers de valencians i valencianes sense possibilitat de tenir una televisió de qualitat i íntegrament en llengua pròpia. Precisament, és per aquest motiu que la tradicional manifestació del 25 d’Abril tindrà lloc enguany a Alacant (dissabte 26 d’abril); en solidaritat i per fer palesa la importància que per al futur del país i la llengua tenen les nostres comarques més meridionals.

Dimarts: Inauguració de l'exposició "20 anys de Maulets"

dilluns, 11 de febrer del 2008

Presentació del llibre "L'amistat segons Epicur"


Benvolguts amics,
benvolgudes amigues,

Tenim el plaer de comunicar-vos que dimarts dia 12 de febrer presentarem a la llibreria Ambra el llibre L'AMISTAT SEGONS EPICUR, dins de la col·lecció "Filosofia per a profans", de l'editorial Tàndem.

Hi intervindran: Maite Larrauri, autora del llibre, Pura M. García, professora del Cefire de Gandia i escriptora, i Rosa Serrano, editora.

Serà a les 19.30 h, a la Llibreria Ambra de Gandia (Av. d'Alacant, 12)

divendres, 1 de febrer del 2008

EL TSJCV SUSPÉN CAUTELARMENT LA SANCIÓ DE 300.000€ CONTRA ACPV PER LES EMISSIONS DE TV3

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) determina que la suspensió és provisional fins que aquest mateix tribunal dicte sentència. Per contra, considera que aquesta decisió “no pertoca respecte la suspensió del cessament de les emissions”, com també havia demanat ACPV.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va presentar el passat 7 de gener davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) la demanda principal contra la sanció de 300.000€ i l’ordre de tancament dels seus reemissors a què ha estat sancionada –“il·legament” segons argumentava ACPV– per part del govern valencià. En aquest escrit, l’entitat demanava, entre altres coses i com a mesura cautelar que, fins que el TSJCV resolga definitivament, s’acordara la suspensió provisional tant de la sanció econòmica com de l’ordre de cessament de les emissions.

Ara, doncs, el TSJCV, malgrat l’oposició dels lletrats de la Generalitat, ha resolt aquesta sol·licitud de mesura cautelar a favor d’ACPV i mentre es tramita tot el procediment, és a dir, fins que es dicte sentència. El Tribunal per tant resol afirmativament sobre la suspensió cautelar de la multa de 300.000€ instada per ACPV, tenint en compte “que es tracta d’una Associació Cultural sense ànim de lucre.” Aquesta decisió dóna la raó a un dels arguments defensats per ACPV des de l’inici del procés, i demostra “la despropocionada i arbitrària actuació, contrària a la pròpia Constitució, de la Generalitat Valenciana contra l’entitat, perquè en comptes de ser tractada com una associació cultural sense ànim de lucre, se la sancionava com si d’una gran empresa de telecomunicacions es tractara.”

Tot i no ser una sentència en ferm, la interlocutòria del TSJCV reforça la posició jurídica de l’entitat en la seua denúncia pública sobre l’agressió sense precedents contra el moviment cívic consolidat al voltant d’ACPV i la lluita per la llibertat d’expressió i la pluralitat informativa al País Valencià.

Per contra, la Secció 1a del Contenciòs Administratiu del TSJCV no acorda la suspensió cautelar de l’ordre de cessament de les emissions de TV3 al País Valencià, per la qual cosa estem, doncs, davant d’una interlocutòria parcialment positiva, ja que implica que la Generalitat té via lliure per tancar els repetidors –almenys fins que hi haja sentència-. Per prendre aquesta decisió, el Tribunal apel·la a un pronunciament anterior, ja que aquesta sol·licitud ja s’havia realitzat a l’inici de l’expedient administratiu quan el servei jurídic d’ACPV va sol·licitar la seua paralització (interlocutòria de 3 de maig de 2007), que va ser desestimada.

Ara, ACPV, davant aquesta suspensió, ha acordat provisionalment la suspensió de la campanya de solidaritat adreçada al pagament col·lectiu de la multa fins que una sentència en ferm dictamine la suspensió definitiva o confirme la multa . En aquests moments, i amb l’objectiu de donar plena transparència a la campanya, l’entitat alçarà acta notarial dels ajuts econòmics rebuts fins ara i de les despeses generades per la campanya, a l’espera d’una decisió judicial definitiva. Aquesta paralització provisional de la campanya, lògicament, no inclou la mobilització ciutadana i política per la llibertat d’expressió i la pluralitat informativa al País Valencià, la qual continuarà fins que els valencians i valencianes recuperen el dret a veure, si ho desitgen, qualsevol televisió, i sobretot una televisió de qualitat i íntegrament en la seua llengua.

"Llibre de les brandàlies" d'Àngels Gregori

Divendres 1 de febrer
20 h Recital poètic amb Josep Piera, Maria Josep Escrivà i Àngels Gregori
Sala de Conferències

Al diccionari,
les paraules que existeixen s'hi troben,
i les que no hi són,

s'inventen.

El llibre de les brandàries (paraula inventada per l'autora) és un petit llibre de poemes dividit en quatre parts: L'hotel i la vida, Desparadís, El temps verbal de les granotes i Passaport d'ànsia.

Expressa l'ànsia, el dolor i el goig del trànsit de l'adolescència cap a la maduresa a travès de dues geografies ben diferents: la ciutat (Barcelona) i el poble (Oliva).

Aquesta obra va obtenir el Premi de poesia Ausiàs March de Gandia de l'any 2007

Àngels Gregori Parra va nèixer a Oliva (La Safor) i es va donar a conèixer en el món de la literatura amb Bambolines, llibre que va merèixer el Premi Amadeu Oller per a joves poetes inèdits l'any 2003.