Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dijous, 14 de febrer del 2008

Entrevista a Toni Martí

Toni Martí
Mestre jubilat, membre del l'Associació Cultural la Goleta de Xeraco i voluntari de la botiga d'Intermón a Gandia.

"Els valencians hem de ser alguna cosa més que una comunitat"

Des de quan forma part de la Goleta?
Des de que la Goleta va iniciar les seues activitats farà ara uns 11 anys, les quals tenen un caràcter cultural i local. Hem fet estudis sobre turisme, medi ambient, gastronomia, patrimoni, cants populars...els quals es recopilen cada any en un llibret. L'últim que hem publicat és sobre els ferraments del camp, com a testimoni d'uns treballs que queden com a rècord perquè ha minvat l'activitat agrícola i perquè el camí és cap al no res. L'última collida serà la del ciment o d'apartaments.

Què esteu preparant?
Enguany preparem un opuscle sobre gastronomia del salat. Fa dos anys vam arreplegar les receptes de cuina de dolços. Totes estes activitats tenen un caràcter festiu perquè ens reunim i compartim els menjars.

Has parlat de l'agricultura. Arribarà a formar part d'un museu?
Em dol pensar que això arribarà. El testimoni que més em va culpir va ser el de Josep Piera, que deia que "cap pare vol que els seus fills continuen en el camp". Llegint el llibre "El vaixell de Genseric", Ferran Garcia comenta que té una terra als peus del castell de Sant Joan i que ara es cansa molt, que les seues forces no li donen per a cultivar les terres heretades.

Enguany se celebra el 800 aniversari del naixement de Jaume I. Quin homenatge es podria fer?
La figura de Jaume I és una de les poques referències que donen els mites i que té qualsevol poble o nació que serveixen per unir el conjunt de la societat. Jaume I pot ser el més representatiu del nostre cas. Des del punt de vista històric i polític, és una oportunitat per avançar en l'autonomia. En l'actualitat, este referent ha de servir per a sentir-se més integrat, sobretot als nouvinguts. Els valencians hem de ser alguna cosa més que un adjectiu, que una comunitat.

Dos dies a la setmana està de voluntari en la botiga d'Intermón a Gandia. Com veus el món del voluntariat?
Els nacionalismes dels diferents pobles, especialment els que no tenen estat, es veuen, sobretot des del punt de vista dels qui el volen combatre, com a sectari o radical. No és tracta d'això, sinó de que cada persona que naix en un territori vol ser respectat i respectar. El voluntariat és un exemple del que es pot fer en este sentit perquè la botiga ven productes de països que no tenen garantits els drets democràtics i laborals.