Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 18 de juliol del 2008

Carlos Taibo: “La Constitució espanyola és una herència nacional i nacionalista de l'estat franquista”


El professor Carlos Taibo explica al Casal Jaume I les característiques del nacionalisme espanyol


El metge Francesc Devesa va ser l'encarregat de presentar el conferenciant i el llibre “El nacionalismo español”. Segons Devesa, la xarrada era un petit miracle “perquè es parlaria d'una cosa inexistent”.

El professor de la Universitat Autònoma de Madrid, Carlos Taibo, va desgranar les característiques del nacionalisme espanyol des d'una visió contemporània i analitzant les manifestacions més trivials. Segons Taibo, si el nacionalisme espanyol no existeix no es pot criticar ni pot ser objecte d'estudi. Molts estudiosos, segons Taibo, expliquen que va existir en el passat i va desaparéixer amb la mort de Franco.

Carlos Taibo va explicar que el nacionalisme espanyol utilitza el mecanisme psicològic per dissumar-lo, ja que és atribuït a persones normals i racionals; a més, és un nacionalisme d'estat, protegit com si no existís i aparentment no agressiu, amb condició privilegiada.

El professor Taibo va ser molt crític amb els articles de la Constitució espanyola. “La Constitució de 1978 és una herència nacional i nacionalista de l'estat franquista, que va convertir les forces armades amb garants de la indivisibilitat de l'estat i consagra l'himne i la bandera hereves del franquisme”, va dir Taibo, qui també va explicar que la Constitució va ser imposada.

+ informació sobre el llibre "El nacionalimo español"