Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 13 de juny del 2008

La història al servei de la construcció nacional


L'historiador Pau Viciano va parlar al Casal Jaume I sobre les commemoracions històriques i es va preguntar sobre la legitimitat d'usar la història per a projectes de futur. Viciano va explicar que la societat necessita uns referents històrics. “Actualment, el nacionalisme espanyol té uns referents banals, aparentment no ideològics, com la bandera, la música o la selecció de futbol”, va comentar Pau Viciano.

Viciano va fer un repàs històric a la celebració del 9 d'Octubre. Al segle XIV se celebrava en esta data la re-cristanització de València; al segle XIX va passar a ser una festa local i d'arrel tradicional. En la Renaixença, al voltant del 9 d'Octubre es va fer una relectura de data reivindicativa i identitària. Més tard, al segle XX, Teodor Llorente reivindica el rei Jaume I com a figura creadora del poble valencià, es llavors quan es construeix l'estàtua del rei (1891).

Durant el franquisme, s'utilitza el símil de Franco=Jaume I, com a dos personatges que restauren la cristiandat, és llavors quan s'instaura la processó cívica de València (1943).

Quan arriba la democràcia, s'intenta instaurar el 9 d'Octubre com el dia nacional del País Valencià, és quan té lloc la gran manifestació a favor de l'autonomia (1977). Amb el govern del PP, es recupera el Te Deum com a acte religiós. Llavors naix la manifestació de la vespra amb participació de ciutadans valencianistes.

Per a Pau Viciano és legítim usar la història per a construir el País Valencià. “La història és una eina, un element al servei de la construcció del País Valencià lliure”, va concloure l'historiador.