Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimecres, 6 de juliol del 2011

Reunió d'ACPV i entitats en defensa de la llengua amb el Comité d'Experts de la UE

Al llarg del dia d’avui, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) s’ha convertit en l’amfitrió del Comitè d’Experts de la Unió Europea que vigilen l’aplicació i compliment dels manament de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. Les entitats que s’hi han reunit han estat citades pel Comitè d’Experts per a conèixer la seua opinió respecte al compliment per part de l’Estat espanyol de l’esmentada Carta.

Aquest matí, la ronda de reunions ha començat amb els representants d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, l’STEPV, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i l’associació El Tempir d’Elx.

S’ha tingut ocasió d’informar extensament no sols sobre els incompliments de la Carta Europea i evidenciar les mancances de l’informe facilitat per l’Estat espanyol sobre la seva aplicació, sinó també sobre l’escassesa de normativa pròpia que desenvolupe els nostres drets lingüístics i el nul desplegament que de la Llei d’Ús i Ensenyament en valencià s’ha fet en tots els seus anys de vigència.

Els i les representants de les entitats hem traslladat al Comitè els incompliments de la Carta en diversos apartats:
-mitjans de comunicació: la censura de TV3 i la persecució econòmica i política a ACPV;
-ensenyament: el boicot continu per part de l’administració a la implementació del valencià en tots els nivells educatius públics;
-l’administració pública en general i la de justícia en particular.

El comitè s’ha assabentat així del tancament de la TV3 i la imposició de multes quantioses a ACPV, del fet que no hi ha premsa en català amb una distribució normal al País Valencià, del dèficit del valencià a les webs oficials, però també que s’ha impedit la inclusió del requisit lingüístic en la nova llei de la funció pública, les complicacions que suposa per a la ciutadania que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat atenguen en català, o de d’anecdòtica presencià del català a l’administració de justícia.

Finalment, totes les entitats han sol·licitat al Comitè que no facen un tracte diferenciat entre el català i el valencià als seus informes.

El comitè en aquesta ocasió el conformaven: Vesna Cmic, Alberto López Basaguren i Gabor Kardos, als quals acompanyava la secretaria del Consell Simone Klinge. En nom d’Acció Cultural del País Valencià hi ha assistit el professor Ferran Suay i l’advocada Anna Oliver; per part de l’STEPV ha acudit Rosa Roig, d’Escola Valenciana Francesc Felipe i Tudi Torró, de El Tempir d’Elx Joan Carles Martí, i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València Alfons Esteve.