Gandia és un model de ciutat amb personalitat pròpia, i que s'ha desenvolupat a través de consensos polítics.
Ara amb la majoria absoluta del PP s'obri una nova etapa, on la ciutadania ha de jugar un paper important. Estes són algunes de les conclusions que es van sentir en la taula redona organitzada pel Casal Jaume I amb la participació del geògraf mallorquí Vicenç Rosselló; l'autor del llibre Història de Gandia, Jesús Alonso; i l'exregidor de Gandia, Emili Selfa.
L'arxiver Jesús Alonso va explicar que Gandia té al davant un gran repte: anar més enllà del sol i de la platja, de posar en valor una xarxa de monuments que en aquests moments no són visitables. A més, Alonso pensa que és difícil casar en una mateixa ciutat els clàssics literaris valencians amb una família castellanitzant com són els Borja.
Altrament, Vicenç Rosselló creu que l'origen de la ciutat programada que coneixem hui en dia es deu a la família dels Borja, els quals tenien un doble objectiu: explotar els terrenys que envoltaven Gandia i aprofitar la cruïlla de camins per exportar els productes. Rosselló pensa que Gandia sí és un model de ciutat, que té personalitat, on hi ha hagut un equilibri entre l'economia, la cultura, el paisatge...
Un altre tema que va sortir al debat va ser el paper de Gandia dins de les comarques centrals. Jesús Alonso explica que sí existeix una consciència col•lectiva de les comarques centrals, però que a nivell polític no ha funcionat. Vicenç Rosselló va donar un pas més i va dir que l'actual divisió comarcal del País Valencià és absurda, que el país no pot suportar més de set o huit comarques.
Per últim, es va parlar de la influència de Gandia i la Safor sobre la política valenciana i espanyola. Jesús Alonso va comentar que sí existeix consciència de reclamar infraestructures, com el tren Gandia-Oliva-Dénia, però no hi ha hagut influència política. Vicenç Rosselló va matisar que "els pobles es fan a ells mateixos, no es pot esperar res de Madrid".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada