divendres, 12 de novembre del 2010
El "botí de guerra" de les classes adinerades del franquisme va ser l'especulació urbanística i la corrupció
L'historiador Andreu Ginés va explicar al Casal Jaume I la tesi doctoral que ha dirigit el professor Josep Fontana i que parla sobre les famílies valencianes que es van beneficiar del context de repressió del franquisme una vegada acabada la guerra civil.
La tesi doctoral d'Andreu Ginés ha estat publicada per la Universitat de València amb el títol "La instauració del franquisme al País Valencià", la qual descriu els fonaments socials del nou poder. Ginés ha volgut investigar les persones que van exercir la repressió i s'hi van beneficiar.
El llibre parteix de la hipòtesi que el franquisme és un moviment feixista que vol establir l'ordre i l'estatus social de les classes adinerades. En aquestes classes socials apareixen els grans noms de la burgesia valenciana. I a les zones rural perviuen les xarxes caciquils de terratinents.
Andreu Ginés explica que aquestes classes dominants, només acabada la guerra, emprenen els projectes urbanístics paralitzats durant la República i no són projectes per a resoldre els problemes d'habitatges o per reconstruir les cases desfetes, són projectes especulatius de grans avingudes. Segons Ginés, va ser "el botí de la guerra". "En gran mesura la fam que es va patir després de la guerra civil va ser fruit de l'especulació, la corrupció, la lucració i les males polítiques de les classes dirigents i adinerades del franquisme", diu l'autor del llibre.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada