Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 19 de febrer del 2010

El xiquets moriscos eren venuts a cristians vells


Un interessant acte de presentació d´un llibre que ens parla de fets llunyans en el temps, oblidats, però recuperats dels documents perduts en els arxius gràcies al treball en equip tant d´autors com d'editors.

No és fàcil deixar de costat el sentiment que produeix contemplar la tragèdia humana, els resultats del genocidi, la bogeria dels poderosos, la qual cosa és molt contemporània i repetitiva en el temps. Són tragèdies actuals.

El Duc de Lerma, vàlid de rei Felip III, per a finançar el seu poder en la Cort, busca una tasca gloriosa, una vegada acabada la guerra de Flandes, per al seu Rei. I l'enemic seran el moriscs, que en realitat són llauradors sense cap exèrcit ni poder.

Èxode és una paraula que sols es pot aplicar a una part de la població morisca que a la força va ser embarcada en naus cap a un destí incert. Els moriscos que tractaren de resistir foren massacrats pel “Tercios de Flandes” tropes d´elit de veterans. I el botí de guerra, ja que poc més es podia obtindre, van ser esclaus i xiquets arracants de les mans de les seues mares i venuts i revenuts a  famílies de cristians “vells”. Els moriscos que van  sobreviure van deixar descendència i estan entre nosaltres. I alguns conserven els seus cognoms d´origen.

Aquest llibre és un detallat estudi dels fets, que van ser presentats en un acte on l´emoció amb què parlaven els autors deixa vore que no es només un estudi històric, sinó tal vegada una tardia recuperació de la memòria del fet i de les conseqüències d´un crim oblidat. Tal vegada un acte de justícia.