Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 15 de gener del 2010

Hug de Cardona va introduir el primer ingeni de sucre a la Safor


L'arxiver d'Oliva, Vicent Olaso, va parlar de la tasca de treballar amb documents antics, moltes vegades deteriorats, i la tasca de investigació fet en este cas en diferents arxius i de diferents fonts.

S´han trobat 356 documents que parlen de Hug de Cardona dels quals en són recollits en este llibre 132.

Aquest llibre d'investigació va descobrint la figura d´un dels últims cavallers, senyor de terres al voltant de la vila de Gandia i enfrontat a esta en moltes ocasions. Un home i cavaller que viu entre els antics ideals en el quals els pleits i conflictes es dirimien per la força de les armes i els pleits que el persegueixen de mans de notaris i advocats. Seran els Borja els que acabaran comprant les terres dels Cardona, però abans, Hug de Cardona mamprendrà una aventura novedosa amb la intenció de mantenir el nivell de vida propi d'una família noble. Introduirà el primer ingeni de sucre en la Safor en 1430.

Ferran Garcia-Oliver destacà esta figura com la d´un personatge central de la història de Gandia i fins i tot de la corona d´Aragó. Un personatge desconegut, però una “cavaller egregi” que es rescata de l'oblit afegint el seu nom a l'iconografia de la Safor.

Vicent Mahiques, president de l'Associació Hug de Cardona, va destacar que les restes d'eixa aventura empresarial d'Hug de Cardona (l'ingeni) encara eren visibles en l'any 2003 al Real de Gandia. Una desaparició patrimonial que d´alguna manera va despertar la consciència per al menys conservar el nom i el record dels Cardona, per la qual cosa va nàixer la associació amb el seu nom i este llibre resultat d´una tasca investigadora recolzada per l´Universitat de València i L'Ajuntament del Real.