Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 6 de març del 2009

El nacionalisme polític valencià té més de 100 anys d'història


Agustí Colomer, tècnic de l'AVL, va explicar al Casal Jaume I de Gandia que el nacionalisme polític valencià té més de 100 anys d'història. Joan Fuster marca un començament als anys 60, però anteriorment ja existia un moviment d'arrel patriota. Segons Colomer, el pessimisme antropològic dels valencians i el sentiment d'inferioritat s'ha de superar. “No tenim una història de fracassos. La Renaixença va ser un moviment literari digne i el bressol del valencianisme”, va dir Colomer.

La Declaració Valencianisme de 1918 venia precedida d'altres moviments polítics anteriors, com el partit polític Centre Regionalista valencià que es presenta a les eleccions de 1908; l'acte d'afirmació valencianista de 1914 que organitza la Joventut Valencianista; i la fundació del partit Unió Valencianista Regional al 1918 en la línia de la Lliga de Cambó.

Els punts més importants de la Declaració Valencianista de 1918 són els que parlen de l'existència una personalitat pròpia, parlen del poble valencià; i de la voluntat de construir un Estat.

Amb motiu del 90 aniversari, l'associació Tirant lo Blanc, va tornar a publicar la Declaració i va promoure un manifest sobre “el nou valencianisme arrelat i europeu”, segons va comentar Josep Mas.