Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

diumenge, 30 de març del 2008

Commemoren el 800è aniversari del naixement de Jaume I


La commemoració del 800è aniversari del naixement de Jaume I ha servit per reivindicar el caràcter "adaptable" d'aquest rei de la Corona d'Aragó, que, segons José Alegre, abat del monestir de Poblet, va saber assumir la "idiosincràsia" de cada territori conquistat.
Notícia de l'Avui

Todos menos Camps ante Jaume I
, publicada al Levante

El acto en Poblet de homenaje a Jaume I sirve para reivindicar la lengua catalana, publicada a Las Provincias

dimecres, 26 de març del 2008

"Volem TV3" en el Dia de la Valldigna

Este diumenge 30 de març se celebra a Simat de la Valldigna el DIA DE LA VALLDIGNA.

Els amics i socis d'ACPV estaran presents amb una parada per a recollir firmes perquè no tanquen les emissions de TV3 al País Valencià. A més, informaran sobre el concert del 26 d'abril a Alacant.

La Valldigna vos espera!

Ací la programació.

divendres, 21 de març del 2008

Un poema inèdit de Josep Piera

Avui se celebra el Dia Mundial de la Poesia

En motiu del Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i UNESCOcat han editat un opuscle amb un poema inèdit de Josep Piera (Beniopa, La Safor, 1947), 'La poesia', i la seva versió en vint-i-quatre llengües. (Podeu baixar-vos el díptic en pdf). L'acció també vol recordar que aquest 2008 la UNESCO l'ha proclamat Any Internacional de les Llengües, i la Comissió europea l'Any Europeu del Diàleg Intercultural.
Notícia publicada a VilaWeb

La poesia

No són veus celestials, que de lluny
endins ens parlen. Són veus estimades.

Veus de dins, veus distants, veus que diuen

un camí que ningú sap on va.


Hi ha veus que són fanals en un carreró fosc;

com n'hi ha que són remors de llunyanies.

Hi ha veus que ens han fet ser de mots.

Veus callades, veus absents, veus silencis...


La poesia són veus convertides en sons

que diuen d'on venim, on anem, i qui som.


Josep Piera

dimarts, 18 de març del 2008

Camps homenatjarà a Poblet el pare dels Països Catalans

Montilla convida els presidents del País Valencià, l'Aragó i les Illes en l'acte de commemoració del vuitè centenari del naixement del rei Jaume I
La celebració es farà al monestir el diumenge 30 de març

El president de la Generalitat, José Montilla, ha convidat el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps; el de les Illes Balears, Francesc Antich, i el de l'Aragó, Marcel·lí Iglesias, a participar diumenge de la setmana que ve en un acte commemoratiu del vuitè centenari del naixement del rei Jaume I. L'acte es farà al monestir de Poblet, on els mandataris faran una ofrena floral davant la tomba del monarca i uns parlaments a la sala capitular del monestir.

Tot i que Camps encara no ha confirmat oficialment la seva assistència a l'acte, fonts de la Generalitat valenciana han assegurat a l'AVUI que té previst fer-ho aviat. L'assistència de Camps a l'acte de Poblet, o en el seu defecte de la consellera de Cultura valenciana, Trini Miró -fet poc probable-, no seria del tot insòlita ja que la Generalitat valenciana amb el popular Camps com a president ja va ser present a la constitució del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.


El president de la Generalitat valenciana sempre ha evitat reunir-se amb Montilla així com amb el seu predecessor Pasqual Maragall, encara que els respectius consellers sí que han mantingut contactes, en secret en la majoria dels casos. La primera visita oficial de Camps a Barcelona va ser per a la constitució del Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó el 2007. Des del 1993 no s'havien reunit els presidents de les quatre comunitats.


El discurs anticatalanista de què sempre ha fet ús el PP valencià per atreure vots està en l'origen dels continus desaires del govern valencià a tot el que dugués l'apel·latiu de català. La celebració de Poblet, no obstant, reuneix una sèrie de circumstàncies que expliquen el gir de Camps. Es tracta de commemorar una figura històrica com la de Jaume I, indiscutible al País Valencià i que aixeca adhesions tant des de la dreta com des de l'esquerra i el món del nacionalisme, i Camps se sent fort amb el resultat de les eleccions generals, amb el 52% dels vots .

Notícia publicada a l'AVUI


Cataluña dice que Camps confirmó que irá a Poblet al homenaje a Jaume I y el Consell que no está decidido, publicat al Levante

dilluns, 17 de març del 2008

Al Ducat de Gandia hi havia religiosos, oligarques i notaris maulets


L'historiador Santiago Laparra va explicar al Casal Jaume I que durant la Guerra de Successió, al Ducat de Gandia, hi havia religiosos regulars i canonges, oligarquia urbana i notaris que van defensar Carles d'Austria. És a dir, hi havia maulets provinents de les classes benestants de la ciutat.

Amb esta primícia, Laparra trenca amb el mite històric que la Guerra de Successió va ser un conflicte social.

L'arxiver de Gandia, Jesús Alonso, va ser l'encarregat de presentar el conferenciant.

dijous, 13 de març del 2008

Entrevista a Maria Josep Gonga

Maria Josep Gonga, més coneguda com a "Gongui"
Actriu i fundadora de Pluja Teatre
Hem pensat fer una "Supercaminal 2" sobre la construcció i la màfia al País Valencià

Des de quan fas teatre?
Mon pare ja feia teatre d'aficionat en la falla de Corea de Gandia. En ma casa es vivia molt ja que hi assajaven. Estic parlant de finals dels anys 50. De ben menudeta ja vaig ixir en funcions de la falla. Després, vaig conéixer les persones que formaven el grup de teatre de Gandia, que després es van dir Lluerna i per últim Pluja Teatre, perquè sempre que actuaven plovia. L'any 72 vam actuar a València i vam rebre un premi del Secretariat d'ensenyament de la llengua, l'antiga Acció Cultural, a la millor dicció. I amb els diners que vam guanyar vam muntar el primer espectacle de Pluja Teatre, sobre poemes de León Felipe que era en castellà. El següent espectacle va ser el Supercaminal, ja en valencià.

De què anava?
Sobre crítica a l'autopista que es va fer a la Safor, que era una comarca molt batalladora perquè no estava d'acord amb el traçat. Com eixe problema el patien més comarques, vam portar Supercaminal per tots els Països Catalans. I el vam representar aVigo en valencià. Després vam fer Sang i Ceba, que ens va llançar a ser professionals. Vam vore que ja es podia viure del teatre.

Sempre heu fet teatre per al públic infantil?
Al principi fèiem espectacles per a adults i xiquets. Va arribar un moment que el teatre d'adults al País Valencià va pràcticament desparéixer. El teatre per a xiquets va tindre com una ixida, que nosaltres vam ser pioners. Vam aconseguir un nom, un prestigi i vam crear una cartera de clients. Amb una línia molt crítica, atípic en teatre per a xiquets.

Al mes d'abril representareu al Casal l'obra Tinc una pregunta per a vosté... Felip V. Explica'ns sobre què parla.
El Col.lectiu de Mestres de la Safor ens van demanar que preparàrem alguna cosa per a l'Escola d'Estiu. Amb el mateix esquema que el programa de televisió, el públic fa 25 preguntes a Felip V. Volem que el públic conega la Batalla d'Almansa i qui era Felip V en clau còmica.

Quina obra t'agradaria fer sobre la política valenciana?
Fa uns anys alguns programadors de teatre ens van demanar que tornàrem a fer Sang i Ceba, una obra que parla d'una matança de treballadors que hi va haver al poble de Xeresa en la República. Vam estar pensant fer un altre Supercaminal que parlava de la màfia i de la construcció, això mateix que està passant ara al País Valencià. Al final no ens vam decidir.

dimecres, 12 de març del 2008

La justícia rebutja per segona vegada el tancament del repetidor del Mondúver

Dos tribunals diferents del Contenciós Administratiu de València han denegat l'entrada a la Generalitat en menys d'un any

El Tribunal del Contenciós Administratiu número 4 de València ha comunicat a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que denega a la Generalitat Valenciana l’entrada al centre emissor que l’entitat té al cim del Mondúver, al terme municipal de Xeresa (Safor). Segons detalla la resolució judicial, la jutgessa ha tingut en compte la documentació presentada per ACPV i el fet que l’expedient administratiu de la Generalitat, que sanciona amb 300.000€ la nostra entitat i ordena el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià, estiga recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Precisament, el gener passat aquest tribunal va suspendre cautelarment la multa econòmica fins que no hi haja sentència en ferm.

La resolució del Contenciós Administratiu número 4 de València és la segona que es produeix en aquest sentit després que la passada primavera el Jutjat del Contenciós Administratiu de València núm. 2 denegara l’accés en el primer intent de tancament per part de la Generalitat del repetidor del Mondúver. I la tercera, si tenim en compte que el 10 de gener passat el Contenciós Administratiu número 2 de Castelló de la Plana va resoldre de la mateixa manera pel que fa a l’intent de tancament del repetidor d’ACPV al Bartolo (Plana Alta).

Una vegada més, una decisió judicial evidencia la feblesa legal de la posició de la Generalitat Valenciana pel que fa a les emissions de TV3 –i de C33, 3/24 i 300– al País Valencià. Malgrat això, però, la Generalitat continua l’ofensiva contra la totalitat de repetidors que possibiliten l’arribada del senyal d’aquests canals a les comarques valencianes. Un exemple, aquesta setmana la Direcció General de Promoció Institucional de la Generalitat ha donat a ACPV tres dies per marcar voluntàriament “dia i hora” per al tancament dels repetidors de Perenxisa (Horta), Alginet (Ribera Alta) i la Llosa de Ranes (Costera). Si ACPV no fixa voluntàriament el moment del tancament la Generalitat demanarà l’autorització judicial per a procedir al cessament forçós de les emissions des d’aquests repetidors.

+ Acte judicial que impedeix el tancament (pdf).
+ Petició de la Direcció General de Promoció Institucional a ACPV (pdf).

dimarts, 11 de març del 2008

26 d'abril: Manifestació i concert a Alacant

II Festival de Poesia Rafelcofer 2008


Un any més torna el Festival de Poesia a Rafelcofer.
No cal dir que esteu tots convidats no només a gaudir de la poesia, sinó també a participar-hi.

Ja estan al carrer les bases per al concurs de minipoesia al que es podeu inscriure al mail rafelcultura@gmail.com i en breu us mostrarem el cartell amb els poetes que vindran a recitar.
Ànim i participar!

+info

dilluns, 10 de març del 2008

14 de març: POEFESTA a Oliva

IV Festival
Divendres, 14 de març 2008

Marta Pessarrodona
Juan A.González Iglesias
Laura Pugno
Maria Eloy-Garcia
Victor Obiols
Meritxell Cucurella-Jorba
Josep Piera recita a Ibn Khafaja
Antònia Canyelles
Maria Lado

Intervenció musical
Marina Rossell

+ info

dimecres, 5 de març del 2008

Els Maulets organitzen el Dia de la Dona Treballadora

Divendres 7 de març
Dia de la dona
19.30 h Passe de la pel·lícula Solo mía de Javier Balaguer

Sala de conferències

21.30 h sopar de pa-i-porta

23 h Concert de Naia
Sala de la Muralla
Organitza Maulets de la Safor

dimarts, 4 de març del 2008

Dia de la Dona a Benifairó de la Valldigna

La Fundació Casal Jaume I la Safor-Valldigna col·labora per primera vegada en els actes del Dia de la Dona que ha organitzat l'Ajuntament de Benifairó de la Valldigna.

DIA DE LA DONA A LA VALLDIGNA
Benifairó de la Valldigna 2008

Divendres 7 de març
16 h Xarrada del Fons Valencià per la Solidaritat sobre "El Sud",
a càrrec de Guadalupe Hernàndez Dimas, defensora dels pobles i comunitats indigenes de Michoacán (Mèxic)

20 h Inauguració de l'exposició de gravats Camins d'aigua de Maria Belda (Cocentaina)

Dissabte 8 de març
20 h Presentació i lectura poètica de l'antologia
Eròtiques i despentinades. Un recorregut de cent anys per la poesia catalana amb veu de dona
L'acte comptarà amb la presència de l'escriptora i autora de l'antologia Encarna Sant-Celoni i Verger, de la historiadora Isabel Canet, i de les poetes Maria Fullana i Montserrat Anfruns.

Dimecres 18 de març
20 h Presentació llibre Or i vellut de la historiadora Isabel Canet
Presenta Tere Rodríguez, presidenta de Nacionalistes de la Valldigna

Lloc: Sala d'exposicions de l'Ajuntament de Benifairó de la Valldigna (al costat del llavador)


Organitza
Ajuntament de Benifairó de la Valldigna

Col•laboren
NACIONALISTES DE LA VALLDIGNA

VALLDIGNA SOM I SEREM

FUDACIÓ CASAL JAUME I VALLDIGNA-SAFOR

dilluns, 3 de març del 2008