Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimecres, 30 de maig del 2012

Venda d'entrades dels Amics de les Arts dels concerts d'Alzira i Pedreguer

Dissabte 9 de juny
23 h, Sala Simbiosi d'Alzira
Preu: 20 €

Diumenge 10 de juny
19 h, Espai Cultural de Pedreguer
Preu: 15 €

Venda anticipada al Casal Jaume I de Gandia.

dimarts, 29 de maig del 2012

Frederic Barber presenta "Diàspora" al Casal Jaume I

Divendres 1 de juny
20 h Presentació del llibre "Diàspora" de Frederic Barber
(Setze Vents, 2011)
Presenta Isabel Canet, escriptora
Amb la presència de l'autor del llibre
Organitza Saforíssims

DIÀSPORA és un recull de set històries diferents on les vivències dels protagonistes semblen que respiren un mateix alè vital. El maltractament, i no només el de gènere, també el cultural, les relacions entre persones de diverses generacions, la tirania del desig, la violència en totes les seues formes, el masclisme, la sensibilitat ecologista i la malaltia, són alguns dels eixos temàtics recurrents.Els personatges, inadaptats socials en la major part de casos, assisteixen amb resignació als dictats del destí i als ensurts dels fenòmens del més enllà. Hi ha un esforç per part de l'autor a l'hora d'encabir el major nombre de personatges en històries de caràcter breu. El llenguatge emprat sorprèn pels seus múltiples registres; el lector pot gaudir de la parla dels adolescents, del llenguatge judicial i epistolar, i fins i tot d'una recreació de la llengua del segle XIV.

Frederic Barber (l'Alqueria de la Comtessa, la Safor, 1971) és professor de Llengua i Literatura, s'inicià en el món de l'escriptura treballant com a periodista en premsa i televisió. L'any 2006 va guanyar el 34è premi de narrativa curta Rafael Comenge d'Alberic. Ha publicat Aproximación periodística al semanario "El Momento de Gandia" (actes del II Congrés de Joves Historiadors, CSIC) i Guardamar de la Safor. Estudi de la història del poble. Amb aquest recull de contes es publica per primera vegada la seua obra literària.

dijous, 24 de maig del 2012

Els Amics de les Arts actuen a Pedreguer

CONCERT AMICS DE LES ARTS
DIA 10 DE JUNY, A LES 19 H A L'ESPAI CULTURAL DE PEDREGUER

VENDA ENTRADES: 
CASAL JAUME I PEDREGUER
BAR LA MUSICAL
PUB QUATRE ESTACIONS

ENTRADES LIMITADES

MES INFORMACIÓ: 629685467

dilluns, 21 de maig del 2012

Imatge de la presentació de la revista Afers

Amb Joan Iborra, Francesc Devesa i Lluïsa Lloret.

dimecres, 16 de maig del 2012

Divendres: Presentació del darrer número de la revista Afers dedicada a l'art

Divendres 18 de maig
20 h Presentació de la revista Afers: Art, mercat i societat. Mil anys de relacions internacionals /70
Amb Paco Devesa, coautor de la revista
i Lluïsa Lloret, pintora i autora de la coberta
Presenta Joan Iborra, historiador i membre del consell de redacció d'Afers
Sala de Conferències


+ info blog d'Afers


+ info llibre

dimarts, 15 de maig del 2012

La transhumància valenciana en primera persona

La veterinària Anna Gomar va conduir una xarrada-col•loqui sobre l'experiència en primera persona de cinc ramaders valencians que han practicat la transhumància per les nostres terres, un costum que s'ha perdut. Durant el debat es va parlar de la convivència entre el ramader i el llaurador, els problemes actuals amb els assegadors (pas d'animals), i la sostenibilitat de l'ofici de ramader.

Juanajo Muñoz, pastor aficionat, va explicar la seua experiència amb la transhumància. Muñoz va comentar que es va a pas lent, "no és com fer senderisme", i es tracta d'un viatge al segle XV, on pots estar quatre o cinc dies sense vore persones ni passar per cap poble.

Muñoz també va explicar que l'any 1972 es va fer la darrera transhumància valenciana en tren, de Sagunt a Terol. Després, s'ha continuat fent transhumància amb camió. Aquest ramader creu que fa falta gent jove que torne a la ramaderia, un fet que ja s'ha donat en l'agricultura.

Els germans Miquel i Vicent Conejos, ramaders jubilats, van comentar que en les darreres transhumància s'havien trobat problemes amb els vehicles a motor que invadien les canyades o assegadors.

Jesús Beneito, ramader en actiu d'Agres, va comentar la importància del pas dels ramats pels boscos ja que netegen el sotabosc. Beneito va defensar el manteniment dels assegadors perquè són patrimoni públic, ja que hi ha veïns que se l'han apoderat com a ús privat.

+ info

divendres, 11 de maig del 2012

Enric Ramiro i alumnes d'Almoines fan experiments al Casal Jaume I



El mestre Enric Ramiro va explicar al Casal Jaume I que l'objectiu del llibre "La maleta de la ciència" és divulgar la ciència amb pràctiques senzilles, barates i clares, perquè qualsevol persona puga apropar-se al món dels experiments.

Els alumnes de l'escola d'Almoines van mostrar en directe alguns experiments recollits al llibre, el qual ha estat il·lustrat per l'ensenyant Pep Ferrer.


dimecres, 9 de maig del 2012

Quatre ramaders expliquen l'experiència de la transhumància en terres valencianes

Divendres 11 de maig
20 h Xarrada "La transhumància valenciana en primera persona"
Amb els ramaders: Jesús Beneito (Agres), Miquel i Vicent Conejero (Petrés), i Juanjo Muñoz (Bonrepós i Mirambell)
Presenta Anna Gomar, veterinària
Sala de Conferències

Web de Transhumàncies valencianes 

Explicaran els beneficis i l'abast de futur que tenen la ramaderia extensiva en general, i la activitat transhumant en particular per tal de garantir la sobirania alimentària pel que fa a la ramaderia a les nostres terres.

Tal i com vam fer ara farà un any, a la seu del Casal Jaume I d'Ontinyent, tractarem de conscienciar el personal de la importància que té per al nostre paisatge i per a la preservació de flora i fauna, així com per a la prevenció d'incendis i l'avançament en la sobirania alimentària, la recuperació de la ramaderia tradicional extensiva.

Tot i això, el que més ens preocupa i així ho palesarem durant la xarrada, és la recerca del necessari relleu generacional. El món rural valencià i més concretament el ramader pateix un perillós envelliment de les gents que hi treballen. Per això és tan important per a nosaltres l'apropament dels ramats a les noves generacions urbanes i per això, des de Transhumàncies Valencianes maldem per facilitar l'acompanyament i ajuda als pastors de qualsevol persona que, des del més absolut desconeixement, vulga viure aquesta experiència única.

dilluns, 7 de maig del 2012

Acció Cultural celebra l’Any Fuster amb un programa d’activitats que durarà tot l’any

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) s’afegeix a la celebració de l’Any Fuster, en el 50è aniversari de l’edició de “Nosaltres, els valencians” i en el 20è de la mort de l’assagista suecà.

Per a ACPV aquesta celebració té un caràcter molt especial, ja que Joan Fuster va ser el primer president de la nostra entitat i, en aquest sentit, es tracta de la reivindicació de l’obra i la figura de l’intel·lectual que posà les bases del País Valencià modern, però també un homenatge al compromís cívic de Fuster, que traduí la seua visió teòrica del país en una implicació activa i decidida en diferents iniciatives culturals, entre les quals l’impuls de la creació d’Acció Cultural.

 L’Any Fuster compta amb un logo dissenyat per l’escultor Andreu Alfaro, artista de projecció internacional que fou bon amic i còmplice de Joan Fuster. Alfaro fou també fundador de la nostra entitat, i ha estat sempre un estret col·laborador d’ACPV: va ser ell precisament qui va dissenyar el logo de la nostra associació.

L’Any Fuster va començar amb la diada del 25 d’abril d’enguany, en la que la manifestació que tingué lloc el passat dissabte 28 d’abril fou convocada amb un lema de Fuster (“O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruits com a poble”) i el seu retrat.

El programa d’activitats continua ara amb un primer cicle de conferències organitzat per la Secció d’Ensenyament d’ACPV, que s’iniciarà aquest dimecres 9 de maig a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València. Posteriorment, s’aniran desenvolupant diferents iniciatives que puntualment es donaran a conèixer, i està previst que la cloenda dels actes tinga lloc en el marc dels Premis Octubre, amb la celebració d’un Congrés acadèmic titulat “Converses fusterianes” amb una sèrie de taules rodones que, a partir de les reflexions i propostes que Joan Fuster va realitzar al llarg de tota la seua trajectòria cívica i intel·lectual, i amb la participació de destacat5s especialistes i protagonistes de la nostra vida cultural, social i política, que examinaran i debatran, des de l’òptica que proporciona Fuster, els problemes més urgents de la nostra realitat actual.

Respecte al cicle de conferències que comença aquest dimecres 9 de maig, hi ha previstes quatre xerrades:

1.- «Joan Fuster: erudició, compromís i estratègia», el 9 de maig, a càrrec de Joan Borja, doctor en Filologia, farà una introducció general a la figura i l’obra de l’assagista.

2.- "Els aforismes de Joan Fuster, de mare didàctica i de pare raonable", el 14 de juny, a càrrec d’Isidre Crespo (director del Centre Carles Salvador i autor de “Fuster melònam”, entre d’altres treballs sobre Fuster).

3.- “La literatura que fa pensar (Joan Fuster a secundària)”, el 4 d’octubre, a càrrec d’Antoni Sales (també professor i autor de diversos treballs didàctics).

4.- «Fuster al Batxillerat: una experiència didàctica», el 8 de novembre, a càrrec de Francesc Joan (professor de l’IES  Manuel Sanchis Guarner de Silla).

DÍPTIC DEL CICLE

Enric Ramiro presenta "La maleta de la ciència" amb 60 experiments

Dijous 10 de maig
18 h Presentació del llibre “La Maleta de la Ciència” d’Enric Ramiro i Roca
(Editorial Graó, 2010)
Presenta Batiste Malonda, mestre
Amb alumnes de l'escola d'Almoines; Enric Ramiro, autor; i Pep Ferrer, dibuixant.
Sala de Conferències
Col•labora: Col•lectiu de Mestres de la Safor i CP el Castell d'Almoines

+ info



divendres, 4 de maig del 2012

Joaquina Barba presenta el seu darrer llibre sobre l'anorèxia al Casal

El passat 27 d’abril vaig presentar el darrer llibre de Joaquina Barba DIAGNÒSTIC: ANORÈXIA al Casal Jaume I de Gandia. El llibre tracta sobre els trastorns de l’alimentació i els problemes que se’n deriven. És un dietari on la seu protagonista narra en primera persona com el seu futur prometedor s’ensorra arrossegada per l’infern de l’anorèxia.

Tant l'autora del llibre com la psicòloga Pepa Izquierdo van animar a la seua lectura, no sols als adolescents, també als pares i docents perquè és molt senzill i fàcil de llegir i  és una bona eina per ajudar a detectar aquesta malaltia de tan greus conseqüències.

dijous, 3 de maig del 2012

El Parlament de Catalunya demana que TV3 es veja al país valencià, que s’anul•len les multes a ACPV i que el parlament espanyol aprove la ILP

Ahir, dimecres 2 de maig, la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya, va aprovar una moció que expressa la posició de la institució, i dels partits que en formen part, en relació a la via de solució de la censura de TV3 al País Valencià i la persecució econòmica que ha patit i pateix ACPV per defensar la llibertat d’expressió i la pluralitat informativa.

La moció coincideix en la posició de la nostra entitat en els tres punts claus del conflicte: primer, la necessitat de recuperar les emissions de TV3 al País Valencià i la responsabilitat en aquest sentit dels Governs valencià i espanyol; segon, el caràcter injust i discriminatori de les multes contra la nostra entitat, un fet d’una gravetat extraordinària en el context europeu; i tercer, la via de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” que és pendent de tramitació parlamentària al Congrés espanyol, gràcies a les 651.650 persones que li van donar suport i van fer possible que es mantingués una via de solució oberta.

La moció va ser aprovada amb els vots positius de CiU, PSC, ICV, ERC i SI, i amb l’abstenció del PP.

ACPV agraeix al Parlament de Catalunya i als partits que en formen part el seu suport, i demana al Govern valencià que responga a la mà estesa per part del Parlament de Catalunya des d’un clima de diàleg. I precisament l’actual context, en el que el mateix partit governa a València i a Madrid, hauria de facilitar la reobertura de les emissions, l’arxiu de les multes i la legalització de les emissions per la via de la ILP.

TEXT DE LA MOCIÓ APROVADA
El Parlament de Catalunya:

1. Fa constar la seva satisfacció per l’acord que ha permès normalitzar l’arribada de canals de TVC a la Catalunya Nord, i expressa el desig de que s’adoptin les mesures tècniques necessàries per garantir l’arribada dels esmentats canals a tot el territori de la Catalunya Nord.

2. Expressa la seva sorpresa i indignació pel fet que , a diferència del que succeeix a la Catalunya Nord, no s’hagi trobat cap solució per normalitzar la recepció de TV3 al País Valencià, quan es compleix el primer aniversari de la interrupció de les emissions.

3. Exigeix que l’Estat espanyol i la Generalitat valenciana resolguin d’una vegada la possibilitat de recepció recíproca de TV3 al País Valencià i de Canal 9 a Catalunya, i insta al Govern de la Generalitat a realitzar les gestions pertinents per aconseguir-lo.

4. Insta al Govern a realitzar totes les gestions possibles davant deciutadans i ciutadanes.

5. Insta al Congrés de Diputats a tramitar i les institucions competents per a sol·licitar l’anul·lació o la reducció al mínim de les sancions imposades a l’associació Acció Cultural del País Valencià, i que estan ajudant a sufragar milers i milers de discutir la Iniciativa Legislativa Popular “Televisió sense fronteres”, presentada amb el suport de més de cinc-centes mil signatures.

dimecres, 2 de maig del 2012

Imatges de la inauguració de les exposicions de Ricardos Andrés i Rosa Serra

Exposicions
Simfonia Sirimiri de Ricardo Andrés Colomar
Mirades de Rosa Serra
Sala de la Muralla
Oberta fins el 26 de maig



La manifestació del 25 d’Abril desafia la pluja i torna a omplir els carrers de València

Malgrat la intensa pluja, Acció Cultural celebra la diada del País Valencià

18.000 persones han desafiat avui la intensa pluja que ha caigut des de dues hores abans de l’inici de la manifestació de la diada del 25 d’abril, que avui ha recorregut el centre de València. Tot i que el mal temps ha restat molta gent a l’acte, Acció Cultural ha valorat molt positivament que, en les pitjors condicions climatològiques possibles, la convocatòria haja reunit una xifra tan important de gent.

La manifestació l’obria una pancarta amb una frase de Joan Fuster (“O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble”) portada pels representants de les organitzacions d’estudians BEA, SEPC, Acontracorrent i AES, precisament en l’Any Fuster (50è aniversari de la publicació de “Nosaltres, els valencians”).

A continuació, una segona pancarta amb el lema “Sí a la nostra llengua” era portada per Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià; Paco Molina, secretari general de CCOO-PV; Pepa Llorca, secretària de política social i lingüística d’UGT-PV; Vicent Mauri, portaveu d’Intersindical Valenciana; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; Javi Pérez, tresorer de FAPA; Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral El Micalet; Enric Valero, coordinador de Ca Revolta; Jordi Bosch, membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural (associació cultural de Catalunya amb la que Acció Cultural forma –junt amb Obra Cultural Balear- la Federació Llull); i Antònia Font, de l’Assemblea de Mestres i Professors en Llengua Catalana de les Illes Balears.

Precisament ha estat Antònia Font qui ha començat l’acte final de la manifestació, per denunciar les polítiques regressives del Govern balear en matèria de llengua i cultura, i reclamar la solidaritat de la resta de territoris del domini lingüístic català. A continuació, els representants dels estudiants han pres la paraula, i finalment el representant d’ACPV ha donat pas al cantant Pau Alabajos, qui ha interpretat dues cançons i ha reclamat la reobertura de TV3 al País Valencià.

La manifestació, tot i la pluja, ha tingut un to lúdic i un ambient festiu, i mostra la consolidació d’aquesta convocatòria, impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

+ imatges