Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dijous, 24 de juny del 2010

Pep Botifarra obre l'ESTIU AL PATRONAT de la Font d'en Carròs

L’Associació Cultural “Ramoneta de Vilaragut” de la Font d’en Carròs ha organitzat l’ “ESTIU AL PATRONAT 2010”.

Seguint l’estela de l’estiu de 2008, enguany tornarem a oferir sis vetlades d’actes culturals de diversa índole a tota persona que hi acudisca. Tots els actes tindran lloc al PATRONAT de la Font d’en Carròs, tots els dijous a les 22 h, a partir del dia 24 de juny.

També aprofitarem per exposar l’obra pictòrica de VICENT AUNIÓN, “Els 98, a la Font”, i la ceramista PURA AUNIÓN en aquest marc tan bonic com és el CLAUSTRE DEL PATRONAT. El  comissari de les exposicions és Pere Huerta.

Programa d’actes:

Dia 24 de juny, 22 h:
Actuació de Pep Gimeno “El Botifarra” i  els seus músics.

Dia 1 de juliol, 22 h:
Concert de música clàssica a càrrec de Telmo Gadea, piano, i d’Òscar Aparisi, violí.

Dia 8 de juliol, 22 h:
Actuació del Cor de la Unió Musical de Sueca, dirigida per Vicent Soler

Dia 15 de juliol, 22 h:
Presentació del llibre guanyador del Joanot Matorrell 2010, xarrada sobre els Borja  i exposició dels vestits de la Família Borja al mateix claustre.
“Francesc de Borja, el duc sant” de Josep Piera

Dia 22 de juliol, 22 h:
Fragments de sarsuela a càrrec de Rafael Fuster Insa, tenor, Pilar Jiménez soprano, acompanyats per Telmo Gadea, al piano.

Dia 29 de juliol, 22h:
“La nit de la poesia” Recitació de poemes a càrrec dels poetes: Àngels Gregori, Juli Capilla, Maite Insa,  Josep Lluís Roig i Teresa Pasqual, amb la col•laboració del cantautor Hugo Mas.

Tots els actes són d’entrada lliure i convidem a tothom a assistir-hi.

dimecres, 23 de juny del 2010

ACPV LLIURA LES SIGNATURES A LA JUNTA ELECTORAL CENTRAL

Avui, dimarts 22 de juny de 2010 Acció Cultural ha lliurat a la Junta Electoral 85 caixes amb un total de 651.650 signatures. D'aquesta manera la xifra total supera en un 30% el mínim de 500.000 signatures demanades per que entren a tràmit el projecte de llei que impulsa la ILP Televisió sense fronteres.

Les signatures les han presentat: Eliseu Climent, president d’ACPV; Julian Garcia Candau, periodista, Enric Garcés, advocat i assessor del president xilé Salvador Allende; Joan Genovés, pintor i Ignasi Riera, escriptor i polític

Per tant, pel que fa a la distribució territorial cal destacar que, del total, més del 90% és dels Països Catalans. I en segon lloc també s'ha de destacar la participació del País Valencià pel que fa al conjunt dels territoris ja que té el percentatge més elevat respecte la relació signatures/electors: això vol dir  que la reclamació de la continuïtat de la TV3 al País Valencià és àmpliament compartida per una majoria social que inclou totes les sensibilitats polítiques.

El balanç de la campanya de la recollida de signatures no pot ser qualificat sino d'èxit tant en el sentit qualitatiu com en el sentit que cadascuna d'aquestes signatures implica un compromís molt més gran que l’assistència a un acte puntual.

Acció Cultural del País Valencià vol donar l'enhorabona a totes les persones i organitzacions que han col·laborat activament en aquesta campanya de recollida de signatures: aquest èxit ha estat possible gràcies als 2.830 fedataris, a tots els sindicats, a totes les associacions culturals, esportives, penyes del barça, partits polítics i persones que a títol personal i de forma voluntaria han col·laborat amb el seu esforç.

Ara, la Junta Electoral ha de comunicar a la Mesa del Parlament espanyol la validesa de les signatures i d'aquesta manera iniciar el procés de tràmit parlamentari per tal d'aconseguir l'aprovació del projecte de llei.

Acció Cultural del País Valencià considera que els ciutadans dels Països Catalans han fet possible aquesta iniciativa amb la seua implicació i, a partir d'ara, l'èxit del tràmit parlamentari depén dels partits polítics amb representació al Parlament de Madrid i per això en aquest sentit fa una crida per que estiguen a l'alçada.

dilluns, 21 de juny del 2010

Primer Congrés de Joves d’Acció

El 3 de juliol a les 11:30 h al Casal Jove d’Onda, dins de les activitats de l’Aplec de la Plana, tindrà lloc el I Congrés de Joves d’Acció amb el següent ordre del dia:

ORDRE DEL DIA

Acreditacions i benvinguda
Aprovació del Reglament del Congrés
Aprovació de la Mesa del Congrés
Debat i aprovació de la Ponència Estratègica de Joves d'Acció (consulteu el document adjunt)
Debat i aprovació del Reglament intern de Joves d'Acció (consulteu document adjunt)
Presentació i votació de candidatures (model d'Aval adjunt)
Torn de paraules
Cloenda
Dinar (Preu del dinar: 7€; per reservar plaça envieu un correu electrònic a joves@acpv.cat abans del dijous 1 de juliol)

Joves d’Acció us anima a participar durant el cap de setmana de totes les activitats organitzades per l’Associació Aplec de la Plana, entre les que podreu trobar una bona mostra de cultura popular de la comarca, sopars populars, documentals, curtmetratges, conferències, correfocs, cercaviles, tallers, teatre i concerts. Tant la zona d’acampada com totes les activitats són gratuïtes.

Més informació: www.aplecdelaplana.cat

DES DE LA SAFOR EIXIRAN COTXES PER ASSISTIR-HI.
POSEU-VOS EN CONTACTE AMB EL CASAL DE GANDIA.

Mirant a El Salvador

Obri la conferència Toni Martí, d´Intermón-Oxfam, fent una referència  sobre la idoneïtat del nom “Mirant al Sud”, encara que afegeix que hui en dia s'ha de mirar a tots els costats perquè les mancances de tot tipus es troben per tot arreu.

Clara Redondo explica que l'ONG  naix de l'amistat entre amigues amb inquietuds semblants, fa només dos anys. A continuació ens parla sobre la necessitat d'educar en Drets Humans. Tracta de concretar el  concepte i la importància de la Declaració Universal dels Drets Humans destacant algunes de les seues característiques: els Drets Humans són innats  a l'ésser humà, són irrenunciables, absoluts, incondicionals, inviolables...I són requeriments morals i fonts d´una ètica que els estats, els governats i els ciutadans hem de conèixer i fer complir.

Tot no acaba en la Declaració de 1948, degut al caràcter progressiu dels Drets Humans. En 1989 es declaren i es concreten els Drets dels Xiquets, sent els Estats Units i Somàlia els únics països que no acaten els resultats de la Convenció.

Begonya Martí ens fa una introducció sobre la temàtica de l'explotació infantil en el món i en concret sobre l'explotació sexual infantil, instaurada com un comerç tolerat en certes zones portuàries d'El Salvador. Es en este país on es desenvolupa l´acció solidaria de Mirant al Sud, dins d´altres programes  i projectes en col•laboració amb l´Ong salvadorenca “Huellas”.

Sense insistir massa en esta dolorosa temàtica, Begonya Martí ens parla de les conseqüències que l´abús sexual produeix en els infants, els quals es transformen en adults insegurs, dependents i amb problemes d'identitat.

Finalment, després d´un animat debat amb el públic, queda una pregunta en l´aire: Hi ha interès per part dels governs per interferir i fragmentar l´acció de les Organitzacions No Governamentals? És clar que posar en evidència les lacres socials no és una tasca  “políticament correcta” per a una certa classe de política.

dimecres, 16 de juny del 2010

Elisa Vila exposa a la Sala de la Muralla




Divendres 18 de juny
20 h Inauguració de l’exposició "Et seus?" d'Elisa Vila Garcia
Tècnica: Instal•lació i gravat
Oberta fins al 16 de juliol
Sala de la Muralla

El proper divendres 18 de juny a les 20 h en la sala de la Muralla al Casal Jaume I de Gandia. Elisa Vila Garcia exposa et seus? la seua obra escultòrica que gira entorn a l'individu i la seva identitat a través de les cadires, presentades a través d’instal•lacions i gravats, aprofitant la peculiaritat de la sala.

Elisa Vila Garcia (Gandia, 1986) estudia en l'actualitat Belles Arts a la Universitat Miguel Hernández d’Elx i ha guanyat del primer premi de la portada de llibret de falles 2010 de Gandia. En aquesta exposició, Elisa Vila ens mostra el treball fet per al projecte final de carrera.

divendres, 11 de juny del 2010

L'ascens de la família Borja, segons Abel Soler


El dijous 10 de juny, el Casal Jaume I va continuar amb la sèrie de conferències per aprofundir una miqueta més en la història dels Borja i donar-la a conéixer. Per la Sala de Conferències ja han passat Josep Piera i Xavi Pérez. Aquesta vegada era el torn de l'historiador Abel Soler, conegut a la Safor com l'autor de molts llibres d'història local.

En paraules de Josep Antoni Gisbert, encarregat de presentar l'acte, "Abel Soler és com un drac famolenc, és un devorador d'històries locals, que treballa sol, allunyat de manifassers".

Abel Soler es va centrar en l'arribada de la família Borja des de terres aragoneses fins a la Costera, fins a Xàtiva, i com van ascendir socialment entre l'oligarquia urbana. Soler va dividir la xarrada en tres parts: la primera va parlar d'Esteve Borja, que tenia casa a Xàtiva i terres a l'alqueria de Benixèquir; en la segona, de l'ascens dels Borja i com Calixt III arriba a ser Papa. En aquesta part, Abel Soler va comentar que Calixt va intervindre en el Compromís de Casp a favor dels Trastàmara.

En la tercera part, Soler va qualificar l'arribada de Roderic a Papa com "l'apoteosi de la família Borja". L'ascens d'aquesta família valenciana, segons Soler, és fruit "de sort, de pertinàcia, oportunitat, fortuna i estratègia".

dimecres, 9 de juny del 2010

Divendres 11 de juny: DIÀLEG POÈTIC


Divendres 11 de juny
20 h "Els hòmens primer, si és home, i després les dones, i al contrari" de Josep Vicent Cabrera
DIÀLEG POÈTIC entre Maria Josep Escrivà, Christelle Enguix i Josep Vicent Cabrera
Sala de Conferències

ELS HÒMENS PRIMER, SI ÉS HOME, I DESPRÉS LES DONES, I AL CONTRARI és un poemari que sorprèn pel seu estil i per la valentia, per la dosi agradable d'humor negre i la desimportància aparent dels temes tractats, que formen part del centre de l'univers des d'on l'autor es comunica amb el lector, i on els fets més quotidians es converteixen en qüestions veritables, antropològiques i existencials. Escrit amb un gran domini de la tècnica literària, l'autor juga amb el lector en un vaivé constant de complicitats, fins el punt que no li cal escriure el poema, i deixa que sigui el lector qui ho faci per ell.

El títol i el poema final no tenen pèrdua.

divendres, 4 de juny del 2010

La novel•la més completa de Ferran Torrent


L'escriptor valencià Ferran Torrent va presentar el seu darrer llibre "Bulevard dels Francesos" al Casal Jaume I, una novel•la amb molt bona crítica. El periodista d'El País, Josep Torrent, va ser l'encarregat de fer de mestre de cerimònies.

Ferran Torrent va explicar que en aquest darrer llibre "les idees fluïen, tenia ganes d'escriure". La novel•la té dues històries que s'entrellacen: una que té lloc a l'any 1962, i l'altre que passa al 2004, on la narració és en primera persona.

"En aquesta novel•la hi ha una relació moral i ideològica amb el passat. La narració té sarcasme i nihilisme", va dir Torrent.