Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 26 de febrer del 2010

L'obligació de divulgar i protegir el patrimoni cultural

L'associació Arc de Mig Punt era l'encarregada de participar en la segona xarrada del cicle sobre Drets Humans i Societat Civil que organitza el Casal Jaume I de Gandia. La seua presidenta Isabel Canet va parlar de la importància del patrimoni cultural per al desenvolupament de la dignitat de les persones.

Canet va ser molt crítica amb les administracions autonòmica i local perquè ni divulguen ni protegeixen el patrimoni cultural, obligacions que marca la llei. Va posar el cas de Gandia, on segons Canet, el centre històric ha perdut entre un 20 i un 30% dels edificis amb interés patrimonial.

La presidenta d'Arc de Mig Punt també va parlar de l'Alqueria de Benieto i l'ermita de Sant Vicent, la qual segons apunten algunes investigacions podria tractar-se d'una mesquita musulmana, ja que es troba en la partida del Benieto Sobirà.

dilluns, 22 de febrer del 2010

Divendres: Òscar Briz actua a Gandia

Divendres 26 de febrer
TIRANT DE CANÇÓ
20.30 h Òscar Briz presenta el darrer treball "Asincronia"
Espai d'Art de Gandia
Entrada gratuïta
Col•labora el Departament de Cultura de l'Ajuntament de Gandia

Òscar Briz és un compositor excel·lent: cada cançó és una mostra del seu talent i de la seua capacitat de recollir influències fent que sonen integrades en so propi. Els seus textos, serens i adults, són fruit de la inquietud, la preocupació i l’esperit reivindicatiu del que fa gala, molt lluny d’eslògans obvis i fàcils.

El següent pas que tenia que donar no podia ser un altre que ASINCRONIA (Ventilador Music, 2008), el seu quint treball discogràfic, bastant més pop i el resultat de totes les seues experiències: un recorregut per l’autopista AP7, acompanyat per altres intrèpids que es sumen al menys és més i a rescatar certs encants del dia a dia que teniem arraconats. Roger Mas (veu) i Remigi Palmero (guitarra elèctrica) l’acompanyen en aquest viatge a través de la cançó “Penseu Pensem”; Miqui Puig ha posat la veu vocodèrica en el tema “Per tu…”

Ara Óscar es troba ultimant els detalls del que serà el seu últim disc que s’acabva de gravar a Manchester i del seu nou projecte “Hotel Paraíso” amb la cantant de jazz valenciana Cristina Blasco.

Premis:
Premi Altaveu ’07 al Millor Disc amb “Quart Creixent”
Premi Ovidi Montllor ‘07 al Millor Disc amb “Quart Creixent”
Finalista Puig - Porret ’07
Premi Enderrock ‘08 a la millor cançó amb TIRAR A MATAR
Premi Enderrock ‘09 al Millor Disc de Cançó d’Autor amb ASINCRONIA
Premi Ovidi Montllor ’09 al Millor Disc de Cançó d’Autor amb ASINCRONIA

Festivales més importants...
Festival Grec 07’
Festival Barnasants
Catalan Sounds, Frankfurt 07’
Homenatge a Aute, L’Havana 08’

Discografía
Asincronia (Ventilador Music, 2008)
Quart Creixent (Ventilador Music, 2006)
Identitat Aliena (Ventilador Music, 2004)
Purdesig (VM Distribució, 2003)
El temps ja ha arribat (VM Distribució, 2003)

divendres, 19 de febrer del 2010

JA HEM SUPERAT LA XIFRA DE 400.000 SIGNATURES PER TV3

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) vol fer públiques 2 novetats referides a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” que l’entitat impulsa:

1a.- La campanya de recollida de signatures continua a molt bon ritme, de manera que a hores d’ara ja tenim més de 400.000 signatures recollides del total de 500.000 que calen. Això ha estat possible gràcies als 2.500 fedataris, i a la col·laboració de tots els sindicats, els partits polítics, col·legis professionals, institucions i les principals associacions culturals, esportives i de tota mena del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. Cal també destacar l’adhesió a la campanya del Parlament de Catalunya (amb el vot favorable de CiU, PSC, ERC, ICV i PP), de la Xarxa d’Universitats Joan Lluís Vives i de cada vegada més ajuntaments, entre els quals els d’Elx, Gandia o Barcelona. Hem de destacar també la incorporació de les entitats, sindicats i partits de Navarra i el País Basc en la campanya.

2a.- La campanya, que tenia previst de finalitzar la primera setmana de març (ja que la Junta Electoral Central ens demanava de lliurar les signatures el 24 de març a Madrid), s’amplia 3 mesos: finalitzarà la última setmana de maig, i les signatures es lliuraran a la Junta Electoral Central el mes de juny. Aquesta ampliació del calendari ha estat una decisió de la Junta davant del fet que, en l’inici de la campanya, s’havien produit diversos problemes burocràtics a l’hora de segellar els fulls de signatures i altres que van retardar la possibilitat de començar a recollir signatures més de 2 mesos respecte a la data oficial d’inici, provocant un perjudici a l’organització de la campanya. Ara la Junta corregeix aquest error i amplia el termini de recollida de signatures per a compensar-lo.

El fet que ja hem passat de les 400.000 signatures recollides i que disposem dels mesos de març, abril i maig per continuar recollint-ne, garanteix l’èxit d’una campanya que de partida és un repte important, però això no ha de fer que ni l’organització ni les persones i col·lectius que hi col·laboren ens relaxem, perquè es tracta de sumar el màxim de signatures per tenir el màxim de força per després poder garantir l’aprovació del projecte de llei.

El xiquets moriscos eren venuts a cristians vells


Un interessant acte de presentació d´un llibre que ens parla de fets llunyans en el temps, oblidats, però recuperats dels documents perduts en els arxius gràcies al treball en equip tant d´autors com d'editors.

No és fàcil deixar de costat el sentiment que produeix contemplar la tragèdia humana, els resultats del genocidi, la bogeria dels poderosos, la qual cosa és molt contemporània i repetitiva en el temps. Són tragèdies actuals.

El Duc de Lerma, vàlid de rei Felip III, per a finançar el seu poder en la Cort, busca una tasca gloriosa, una vegada acabada la guerra de Flandes, per al seu Rei. I l'enemic seran el moriscs, que en realitat són llauradors sense cap exèrcit ni poder.

Èxode és una paraula que sols es pot aplicar a una part de la població morisca que a la força va ser embarcada en naus cap a un destí incert. Els moriscos que tractaren de resistir foren massacrats pel “Tercios de Flandes” tropes d´elit de veterans. I el botí de guerra, ja que poc més es podia obtindre, van ser esclaus i xiquets arracants de les mans de les seues mares i venuts i revenuts a  famílies de cristians “vells”. Els moriscos que van  sobreviure van deixar descendència i estan entre nosaltres. I alguns conserven els seus cognoms d´origen.

Aquest llibre és un detallat estudi dels fets, que van ser presentats en un acte on l´emoció amb què parlaven els autors deixa vore que no es només un estudi històric, sinó tal vegada una tardia recuperació de la memòria del fet i de les conseqüències d´un crim oblidat. Tal vegada un acte de justícia.

dimarts, 16 de febrer del 2010

DIJOUS: L'expulsió dels moriscos al Casal

Dijous 18 de febrer
20 h Presentació del llibre "La senda de l'èxode. Els moriscs de la Marina Alta i la seua empremta després de 1609".
(Edicions 96, 2009)
Intervenen:
Jaume Noguera i Josep Mas, autors del llibre
Presenta Vicent Ortuño, gerent de la Macma
Sala de la Muralla

El proper dijous 18 de febrer, a les 20.00 hores, el Casal Jaume I de la Safor-Valldigna acollirà la presentació del llibre "La senda de l'èxode", obra de Jaume Noguera i Josep Mas, que se centra en la figura dels moriscos a la Marina Alta, i molt especialment en l'herència que deixaren abans de ser expulsats el 1609.

Aquest herència és visible encara en molts dels nostres costums o en la toponímia que encara emprem, o bé físicament, gràcies a les restes de cases o nuclis poblacionals, arreu de la nostra geografia.

L'expulsió dels moriscos suposà per al País Valencià una crisi social, econòmica i cultural sense precedents, ja que perdé la tercera part de la seua població total. Un percentatge que s'eleva quan parlem la Marina. 

dimarts, 9 de febrer del 2010

Dijous: Sico Fons presenta el seu darrer llibre al Casal

Dijous 11 de febrer
20 h Presentació del llibre "Un estiu a l'infern" de Sico Fons
(La Busca edicions, 2010)
Presenta Imma Cunyat, professora del CP Valldigna de Simat
Sala de Conferències

"La novel·la tracta de retratar la vida actual del món laboral amb les seues ETTla seua precarietat tan efímera i els seus contractes porqueria (o basura que és com se'ls anomena més). Tot açò és vist o contat des de la perspectiva del seu protagonista Marc Company, un jove de Tavernes que al mateix temps que inicia un contracte de faena de 3 mesos en una empresa del polígon industrial de Vara de Quart (València), enceta la lectura de la Divina Comèdia de Dante Alighieri. Marc Company no pot evitar anar comparant la visió dantesca de l'infern i les seues ànimes en pena amb la realitat que l'envolta.

La irrealitat absurda i, sobretot, la calor espaordidora (el contracte és exactament per als 3 mesos d'estiu), hi seran sempre presents. Però també les seues relacions sentimentals i amistoses que semblen imbuïdes per la mateixa falta de coherència o sentit. La meua novel·la està estructurada de la mateixa manera que la Divina Comèdia i tal volta he volgut expressar-hi que no cal anar tan lluny ni al més enllà per a trobar inferns; l'infern el tenim ací, i no està fet solament de dolor i patiment, sinó també de no res i el més espantós del buits ". 

dilluns, 1 de febrer del 2010

Divendres: Rafa Vicent exposa a la Sala de la Muralla


Divendres 5 de febrer
20 h Inauguració de l'exposició de "pintura" de Rafa Vicent
Sala de la Muralla
Oberta fins al 28 de febrer