Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dilluns, 21 de desembre del 2009

Dimarts: exposició de Marta Simeón



Dimarts 22 de desembre
20 h Inauguració de l'Expoció
Sala de la Muralla


OCELL, DONA, ARBRE, ENS


Marta Simeón
Naix a València el 25 de maig del 1982 i viu a El Perelló.

Després de cursar el batxillerat artístic a l’institut Joan Fuster de Sueca, al 2005 obté la llicenciatura de Belles Arts, es declina pel món de la gràfica en totes les seves vessants tècniques i s’especialitza en el gravat, estudiant en centres de Bèlgica, Itàlia Espanya. Exposa en nombroses exposicions col•lectives des de l’any 2001, entre les que destaquen la “Fira d’ARCO” (Madrid 2003); “Extramuros” Galeria d'art Rosa Santos (València 2005); “Salon du livre petite édition jeune ilustration”, Grand Lyon (Francia 2006); “Marché du livre de Mariemont” Royal Museum de Mariemont (Bèlgica 2006); “Gràfiques” Galeria Factoria d'art (València 2006); “Emprentes” Un recorregut pel gravat contemporani D'Urbino a València, Sala del Vicerrectorat Universitat Politécnica (València, 2007), “El llibre com a espai de creació” Exposició de llibres d'artista que romanen al fons artístic de la Universitat Politècnica de València, Biblioteca Valenciana Sant Miquel dels Reis (València 2008/09).

La seva obra ha estat motivada per alguns premis com ara el 4 Premi arTífice d'obra sobre paper de l’Ajuntament de la Loja (Granada, 2005), premi de Gravat de Galileo Galilei (València, 2005); 1er premi al Cartell 2009 Festes de Sueca. També ha estat seleccionada en les beques d’art a nivell nacional de Pancho Cosío de Cantabria i les beques de creació d’Alfons Roig de València, ambdues a l’any 2009.

Paral•lelament a la seua investigació gràfica, al 2006 crea, junt a Pera Andreu, el seu propi estudi/taller, tMirlo, on treballa de creativa des d’aleshores. També dedica alguna part del seu temps a l’art infantil, així com a la jardineria i l’agricultura d’autogestió alimentaria, com a fonament dels seus pensaments i les seues creacions.

Més informació a la seua pàgina web.

La Sibil·la torna al Casal


El Cor de Xeraco va tornar per tercer any consecutiu al Casal Jaume I de la Safor per a interpretar el Cant de la Sibil.la, aquesta vegada acompanyat amb la música d'un violí.

Primer van parlar Toni Martí, que va fer la funció de director del Cor, i Joan Iborra, que van situar el Cant de la Sibil•la al llarg de la història dels Països Catalans i van explicar els llocs on escara es fa aquest cant de Nadal.

Després de la Sibil•la, els assistents van degustar dolços de Nadal i van brindar amb cava.

divendres, 18 de desembre del 2009

Provés d'accés a l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

Es convoca els joves cantants i joves intèrprets de l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, “El Carxe”(zona valenciana de Múrcia:Canyada de l'Alenya, la Canyada del Trigo i el Raspai), Franja de Ponent, les Illes Balears i País Valencià, que estiguin interessats en ser membres, durant dos anys, de l'OJIPC o del Cor de l'OJIPC, a presentar-se a les proves d'accés per a cobrir les places de soprano, contralt, tenor i baix, en el cas del cor i de violí, viola violoncel, contrabaix, flauta, oboè, clarinet, clarinet baix, fagot, trompeta, trombó, trompa i percussió, en el cas de l'orquestra. Les proves es duran a terme al País Valencià, Catalunya i L’Alguer.

+ info

dijous, 17 de desembre del 2009

Divendres torna el Cant de la Sibil·la al Casal

Divendres 18 de desembre
20 h El Cant de la Sibil•la
interpretat pel Cor de de la Sibil•la de Xeraco
Tot seguit, degustació de dolços de Nadal
Sala de Conferències



En els darrers anys el Cant de la Sibil·la s’ha  incorporat a les celebracions nadalenques de la Safor amb tota discreció, però cada vegada augmenta l’interés per conèixer aquesta tradició secular. Durant l'època grega i romana, les sibil·les eren dones a les quals s’atribuïen el do d’endevinar o predir el futur. Una de les més conegudes, la Sibil·la Eritrea, va anunciar el naixement de l’Infant Jesús i el cristianisme va respectar aquestes inspiraracions profètiques. El pintor Miquel Àngel va representar la Sibil·la Eritrea a la capella Sixtina del Vaticà.

L’escenificació  del Cant va estar molt estesa  durant l’Edat Mitjana amb  la particularitat de que  la versió original en llatí va ser traduïda a les diverses llengües arromançades. Amb el pas del temps l’Església va acurtar les representacions extralitúrgiques  en els temples i finalment el Concili de Trent les
 va prohibir.  Excepcionalment  la  interpretació  del cant no s’ha interromput a la catedral de Mallorca i a la ciutat de l’Alguer a Sardenya.

A Gandia l’escolapi Vicent Faus va recuperar l’any 1979 una versió de la catedral  de València que  es canta  la l’ermita de Santa Anna, amb adaptació de Salvador Pla. L’any passat amb motiu del 800 aniversari del naixement del rei Jaume I  al palau de  Tornamira de  Montpeller,  el Cor de Xeraco va cantar la traducció en occità, llengua d’aquella regió francesa i enguany entonarà la versió de Mallorca en la veu de   i la direcció d’Enric Xavier Naval.         

La Sibil·la vestida amb túnica blanca, capa de plecs adornada de passamaneria i una espasa vertical i amenaçadora davant el rostre ens beneirà a tots.

Dijous: Presentació del llibre "Xe, amic!"



Dijous 17 de desembre
20 h Presentació del llibre "Xe, amic!"
(editorial Club Universitario, 2009)
Intervenen:
Josep Piera, escriptor
Siso Mitjanas, autor del llibre
Sala de Conferències



Començament de la dècada dels anys seixanta del segle XX. A través dels ulls de Quico, un xiquet que viu a Gandia, població de la comarca de La Safor (País Valencià), al costat de la Mediterrània, assistim al seu pas de la infància a l'adolescència i la seva descoberta del món que l'envolta i li ha tocat viure: família, amistat, aventures, esport, música, amor, sexe, tradicions, ... tot sota la fèrria mirada i control absolut de la religió i la dictadura franquista. Son els anys dels inicis de la televisió i del turisme com a fenomen nacional, que obrirà una esquerda en el sistema imperant i a poc a poc canviarà els costums dels espanyols, obrint-los els ulls a un altre món més just i possible d'assolir. És el temps del canvi de l'aixada de llaurador per la paleta d'obrer de la construcció, de l’especulació immobiliària com a negoci, del començament de la construcció incontrolada d’apartaments i hotels a les platges de tot el litoral. Personatges i fets, reals i imaginaris, es barregen per mostrar-nos com va ser aquella època que va marcar la generació de la segona meitat del segle passat.

dimecres, 16 de desembre del 2009

Fernando Sapiña, als IES de Xeraco i Tavernes


Dimecres 16 de desembre
APROPA'T A LA CULTURA
Xarrada de Fernando Sapiña, professor de Química de la UV
10.30 h a l'IES Montúdver de Xeraco
12.30 h a l'IES Jaume II el Just de Tavernes de la Valldigna

diumenge, 13 de desembre del 2009

13-D: El Casal Jaume I de la Safor recull signatures per TV3 a Sant Cugat

+ info i imatges ACÍ









 El Casal Jaume I de la Safor també va estar al 33è Aplec Excursionista dels Països Catalans recollint signatures.

dijous, 10 de desembre del 2009

Divendres: Presentació del llibre "La senda dels lladres: Bandolerisme als voltants de la serra de Mostalla"


Divendres 11 de desembre
20 h Presentació del llibre La senda dels lladres: Bandolerisme als voltants de la serra de Mostalla (1806-1839) de Manel Arcos.
Llibre guardonat per la Societat Coral El Micalet amb el XVé Premi d'Investigació Francesc Ferrer i Pastor
Presenta Jesús Alonso, arxiver de Gandia
Sala de Conferències


La Fundació Casal Jaume I la Safor-Valldigna acull la presentació del darrer Premi Francesc Ferrer i Pastor d’investigació històrica que reconstrueix episodis protagonitzats per una mena d’aventurers romàntics que s’ho jugaven tot a cara o creu, els bandolers, alguns d’ells de Pego. A les 7’30 d’aquesta vesprada Manel Arcos, l’autor d’aquest llibre relatarà alguns dels episodis més rellevants del bandolerisme a la Serra de Mostalla de Pego a principis del segle XIX.

A la primeria del segle XIX, l´Estat borbònic, imposat des de la Nova Planta, fa aigües per totes bandes. En matèria d’ordre públic, les institucions judicials i militars han perdut el control sobre l’ús de tota classe d’armes, permeses i prohibides. Davant aquesta fallida del poder, el bandolerisme s’arrela a l’àmbit rural i, especialment, a l’àrea compresa entre el Mondúver i el Montgó. Ací, hi ha una sèrie d’homes, com ara Joan Berenguer de Fèlix, el Rajoler d’Ador, Marcel•la, el Valent, Frares, Antoni Sala o l’Agre, que es resisteixen a obeir i decideixen rebel•lar-se. Les colles de roders exerceixen un domini aclaparador en camins i despoblats. Aquesta és la situació històrica des de la que parteix i es dóna pas a ‘La Senda dels Lladres. Bandolerisme als voltants de la Serra de Mostalla (1806-1839)’, escrit per Manel Arcos i publicat per Publicacions de la Universitat de València; obra guanyadora del XV Premi Francesc Ferrer i Pastor d’investigació històrica de la Societat Coral el Micalet de València.

L’obra està, en bona mesura, feta amb la documentació dels arxius parroquials dels pobles de la Safor i la Marina Alta, a més Manel Arcos va traure informació valuosa dels Arxius Històrics de Pego, Dénia, Gandia, Xàtiva i dels de la Diputació de València. L’inici de tot, les visites de Manel Arcos a l’hemeroteca de València i arxius locals. La falta de bibliografia sobre la matèria, el decideix a investigar sobre el bandolerisme valencià. Treball que el duu a trobar bastants protagonistes “veïns de Pego”.

Diversos són els episodis que descriuen accions realitzades per bandolers pegolins. Un d’ells protagonitzat per Joaquim Franqueza, qui va fugir de la presó de Pego, com explicava Manel Arcos, autor del llibre.

Un altre episodi és, segons Arcos, el “diríem la gent ha de buscar, ha d’anar a parar a ell perquè crec que val la pena llegir el llibre per a arribar a aquest passatge del llibre de ‘La Senda dels Lladres’”, en el que es produeix l’acció que “protagonitzen el capità Cendra, el capità de la milícia urbana de Pego i tres bandolers de Pego, entre ells l’Agre”.

Manel Arcos en el seu llibre ‘La Senda dels Lladres’ desmitifica la figura del bandoler “més o menys paregut al Robin Hood aquell que robava per a repartir-ho entre la població”, ja que Arcos considera que “el que cal fer ara és tractar l’assumpte des de l’aspecte més real”.

Més d'un miler persones participen en les activitats de l'Aplec Excursionista dels Països Catalans



Totes les excursions per les muntanyes de la Safor van exhaurir les places disponibles

Durant els cinc dies que ha durat l'Aplec Excursionista dels Països Catalans han participat més de 1000 persones en les diverses activitats programades. Les més multitudinàries han estat les excursions per les muntanyes de la Safor (800 participants), l'actuació de l'humorista Xavi Castillo (700 assistents) i el sopar de germanor amb 600 excursionistes.

L'Aplec ha tingut lloc este pont de desembre, des de divendres 4 a dilluns 8 de desembre, als municipis de Simat i Benifairó de la Valldigna, els quals han acollit la diversitat d'actes musicals, de xarrades i d'excursions. El número d'inscripcions ha arribat a les 800 persones, vingudes dels diferents territoris de parla catalana, tant de l'Alguer i la Catalunya Nord com de les Illes o del País Valencià.

L'organització vol agrair la col.laboració desinteressada dels voluntaris que ha fet possible que l'Aplec siga un èxit de públic i d'organització, així també com als Ajuntaments de Simat i Benifairó a tots els assistents.

Una mostra de l'èxit de l'Aplec ha estat que totes les excursions programades han exhaurit les places disponibles, tant les eixides de muntanya com les visites culturals a Sueca i Gandia. L'organització també està molt satisfeta de que totes les xarrades organitzades als dos municipis de la Valldigna s'han omplert, malgrat que la majoria eren simultànies.

L'any que ve l'Aplec Excursionista dels Països Catalans s'organitzarà a Sóller, a les Illes Balears.

dimecres, 9 de desembre del 2009

Recollida de signatures per TV3 a Catalunya

DISSABTE 12 DE DESEMBRE 
10 h EIXIDA DES DE GANDIA (estació d'autobusos)
ARRIBADA A BARCELONA
DINAR
18 h ARREPLEGADA DE SIGNATURES AL PARTIT BARÇA-ESPANYOL
SOPAR
ALLOTJAMENT A SANT CUGAT DEL VALLÈS

DIUMENGE 13 DESEMBRE
9 h DISTRIBUCIÓ DELS COL·LABORADORS PELS DIFERENTS REFERÈNDUMS
19 h TORNADA CAP A CASA

L’allotjament i el desplaçament són gratuïts.

+ info
962951222
gandia@acpv.cat

Dijous: presentació del llibre "Participar"

Dijous 10 de desembre
19.30 h Presentació del llibre "Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori".

Editat per Institut del Territori i 3i4, 2009.
Hi intervenen:
Roger Cremades, enginyer forestal, consultor i formador en medi ambient
José Vicente Sánchez, geògraf, vice-president del Col•legi de Geògrafs de la Comunitat Valenciana. Membre del comité assessor del llibre.
Sala de Conferències




Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori és el primer de la col•lecció Accions pel Territori, una sèrie que té com a objectius proporcionar les eines per a convertir la societat civil en una ciutadania activa, participativa, sensible i compromesa en el futur del seu territori.
La col•lecció, editada conjuntament entre l’Institut del Territori i Edicions Tres i Quatre, contemplarà qualsevol aspecte per millorar la preservació de l’entorn i per crear un lligam identitari entre la població i l’espai geogràfic que habita.

Participar. Com incidir en les decisions que afecten el territori presenta els instruments reglats de participació, alhora que no deixa de citar tots aquells mitjans no reglats als quals, però, la societat té tot el dret d’emprar (manifestació, etc.). El tractament i l’exposició de les eines formals s’ha basat en la claredat i en un estil directe, per tal de fer-les assequibles a entitats i individus amb qualsevol nivell de coneixement del tema.
Igualment, aquesta obra contempla les eines reglades de participació des de l’especificitat legislativa de tres territoris (País Valencià, Catalunya i Illes Balears) i en subratlla les diferències per a la seua aplicació.

dimecres, 2 de desembre del 2009

ACPV està organitzant grups de voluntaris per recollir signatures el 13-D

ATENCIÓ: IXIRÀ UN AUTOBÚS DES DE LA SAFOR. + INFO 962951222

El 13 de desembre ha estat el dia escollit per celebrar a Catalunya el referèndum sobre la independència.

Barcelona engegà la campanya del 13-D amb un concorregut acte central el passat diumenge 29 de novembre, on el Centre de Convencions de Barcelona, es va omplir de gom a gom i hi van intervenir entre altres Miquel Calçada, Carles Móra, Jordi Fàbrega, Francesc Ribera 'Titot' i Josep Maria Terricabras.

Amb motiu dels diferents Referèndums estem organitzant grups de voluntaris per anar a les diferents poblacions on tindran lloc a recollir signatures.

És per aquest motiu que necessitem la participació de moltes persones i demanem ajut a tots els que pugueu ser el diumenge 13 de desembre en alguna de les poblacions que hi ha convocada una consulta, col·laborant en la recollida de signatures.

Tots els que vulgueu col·laborar en aquesta iniciativa poseu-se en contacte amb Acció Cultural enviant un correu electrònic a fedataris@acpv.cat.

Ampli programa de xarrades a l'Aplec Excursionista


13 xarrades en tres dies

A l'Aplec, no només hi ha excursions i visites culturals a Sueca i Gandia. L'organització ha preparat un ampli ventall de xarrades i presentacions sobre temes diversos, tant relacionats amb la natura com amb el patrimoni.

Dissabte 5 de desembre
Auditori de Benifairó, 19 h
Acte central: Alta tensió i política energètica. A càrrec del professor Sergi Saladié (Universitat Rovira i Virgili).

Diumenge 6 de desembre
Sala d'Exposicions de Benifairó
17 h  El Camí: ruta de senderisme cultural feta amb la teua participació.
18 h  40 anys d’independentisme. A càrrec de Josep Guia (Universitat de València-Estudi General).
19 h L’expulsió dels moriscos i les seues conseqüències. A càrrec del professor Manuel Ardit (Universitat de València-Estudi General).

Ajuntament de Simat
17 h Patrimoni arquitectònic de la Valldigna. A càrrec d’Isabel Canet.
18 h Comunicacions i model de xarxa viària. El tren Gandia-Dénia com a exemple. A càrrec de Josep Garcia (consultor de mobilitat) i Antonio Teruel (periodista de Información).
19 h Presentació del projecte editorial de mapes excursionistes El Tossal.
19.30 h Presentació de les Marxes Intercomarcals pels Països Catalans

Dilluns 7 de desembre
Sala d'Exposicions de Benifairó
17 h  Arqueologia de la Valldigna. A càrrec de Carles Miret (Arqueòleg).
18 h  Agroecologia. A càrrec d’Enric Navarro, membre de Per l’Horta. Amb les intervencions de l’Ecomuseu de Vernissa i d’un llaurador de la cooperativa Aiguaclara.

Ajuntament de Simat
17 h El primer excursionisme valencià. A càrrec del professor Joan F. Mateu (Universitat de València-Estudi General).
18 h Activitat de muntanya responsable. A càrrec de Carles Arnal.
19 h Macrourbanisme al País Valencià. A càrrec de Roger Cremades.

Més informació a
www.viarany.org

dimarts, 1 de desembre del 2009

Xavi Castillo a Simat de la Valldigna


Dins de la programació del 33è Aplec Excursionista dels Països Catalans, la Fundació Casal Jaume I la Safor-Valldigna i ACPV han programat l'espectacle de Xavi Castillo "Històries de reis i bufons".

El teatre tindrà lloc diumenge 6 de desembre, a les 23 h, a la carpa situada davant del Monestir de la Valldigna, a Simat.

Entrades anticipades: inscripció a l'Aplec (10 i 12 €)
També es vendran entrades una hora abans de l'espectacle a la mateixa carpa (10 €).