Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimarts, 30 de juny del 2009

POP AL CARRER

+ INFO

Segueixen les celebracions pels títols del FC Barcelona 08/09

Pelada Torres i Avi Barça


El dissabte passat 27 de juny, la Penya Barcelonista de La Safor va continuar amb les celebracions pels títols aconseguits esta temporada pel nostre equip, i ho va fer d'una manera ben curiosa, complint la promesa que l'Avi del Barça va fer el passat més de desembre, en la festa del 20è aniversari de la Penya Barcelonista La Safor: Joan Casals (l'Avi del Barça i president de la penya barcelonista de Guardiola de Berguedà) es va afeitar la barba i Salva Torres (delegat del consell consultiu de penyes del FC Barcelona representant de les penyes barcelonistes de València i la Marina Alta) es va tallar el monyo al zero.

Abans del compliment de la promesa, al camp de futbol de Xeraco (La Safor - València) es va disputar un partidet de futbol entre la penya barcelonista La Safor i un combinat de jugadors de penyes barcelonistes de València i la Marina Alta, on en tot moment es va viure un clima de fraternitat i barcelonisme entre tots els jugadors i el nombrós públic assistent.

Després del partit, a la mateixa gespa del camp de futbol es van posar dos cadires per a que dos perruqueres professionals executaren la promesa afeitant-li la barba a l'avi del Barça i tallant-li el monyo al zero a Salva Torres, en mig dels aplaudiments de la gent a cada passada de màquina, bé a la barba d'un o al cabell de l'altre.

Per arredonir la jornada, es va celebrar un sopar de germanor al restaurant Lizarran de Plaza Mayor de Gandia on es van sortejar nombrosos regals entre els assistents: pòsters, pins, banderins, llibres, etc. Durant el sopar, els penyistes i més d'un que passava per allí, van poder gaudir d'una projecció de fotos i vídeos resumint el que havia sigut la temporada tant al món penyístic com al nostre equip, i de nou el ja famós cant de "Copa, Lliga i Champions" es va alternar amb el cant del Barça.

A més a més, destacarem que el delegat del consell consultiu de penyes, Salva Torres, junt a l'avi del Barça, van obsequiar al president de la Penya Barcelonista de Real de Montroi amb una plaqueta commemorativa per la recent reactivació de la seua penya.

En resum, magnífic tancament de temporada a la Penya Barcelonista La Safor i a la resta de penyes assistents, d'una no menys fantàstica temporada del club que tots portem al cor.

divendres, 26 de juny del 2009

Valencians il·lustres


La presentació del llibre “Biografies parcials” de Xavier Serra, al Casal Jaume I de Gandia, va servir per recordar i homenatjar les persones que van fer una tasca important pel País Valencià. Segons l'editor de llibre, Vicent Olmos, “el llibre ens mostra algunes persones que han transcendit per la seua feina, que han gastat una part de la seua energia en fer país”.

Olmos va explicar que “Biografies parcials” té algunes semblances amb el llibre de Josep Pla “Homenots”. El llibre de Xavier Serra explica les vides de l'autor de “Crim de Germanies” Josep Lozano; el fundació de la cooperativa Consum i de Caixa Popular Josep Maria Bessó; l'estudiós de la poesia d'Ausiàs Marc Robert Archer; el pintor Manuel Boix; i de Francesc Pérez Moragón i Lluís Aguiló, els quals van estar al Casal.

Pérez Moragón havia sigut director de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana i del setmana el Temps. I Lluís Aguiló ha sigut el primer lletrat major de les Corts Valencianes, i actualment és secretari de l'AVL. Segon va explicar Aguiló en la presentació del llibre, el nacionalisme valencià, ara i abans, ha tingut més influència social que pes polític, en gran part a causa de la llei electoral.

L'autor de “Biografies parcials” Xavier Serra va avançar que està preparant altres dos volums sobre més personatges valencians, en total seran 24 biografies, amb l'objectiu “de connectar les noves generacions amb les anteriors”.

dimecres, 24 de juny del 2009

Dijous: presentació del llibre "Biografies parcials"

Dijous 25 de juny
CICLE SOBRE NACIONALISME VALENCIÀ
20 h Presentació del llibre “Biografies parcials. Els 70 al País Valencià”
(editorial Afers)
Amb Lluís Aguiló (jurista), Francesc Pérez Moragón (escriptor), Xavier Serra (autor), Vicent Olmos (editor).
Sala de Conferències

Biografies parcials ofereix una visió amena, irònica i perspicaç de la història recent del País Valencià. Aquest primer volum aplega els retrats de sis personatges nascuts entre el 1940 i el 1950: el novel•lista Josep Lozano, l'erudit Francesc Pérez Moragón, el cooperativista Josep M. Soriano Bessó, el jurista Lluís Aguiló Lúcia, el medievalista anglès Robert Archer i el pintor Manuel Boix. A través del relat de les peripècies individuals, són narrats alguns dels fets més rellevants esdevinguts en la literatura, les arts, la política i l'economia valencianes en les darreres dècades: la història de la revista Gorg, la gestació de la novel•la Crim de Germania, el negoci de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana, la renovació de l'ambient artístic, l'inici de la cooperativa Consum, la internacionalització del prestigi de la poesia d'Ausiàs March, la irrupció del «blaverisme», les aspiracions nacionalistes...

Ressenyes sobre el llibre ACÍ.

FES FIRA a Albaida

dimarts, 23 de juny del 2009

"La Lingüística y el nacionalismo lingüístico español"

Conferència a càrrec de Juan Carlos Moreno amb el títol: "La Lingüística y el nacionalismo lingüístico español" dins el marc de la Jornada 10 Anys de Filologia catalana a la UOC.

dilluns, 22 de juny del 2009

Exposició a Llocnou de Sant Jeroni



Este matí s'ha inaugurat a la Casa de la Cultura de Llocnou de Sant Jeroni l'exposició "Agricultura, Alimentació i Medi Ambient". Roger Cremades ha sigut l'encarregat de fer la presentació, en la qual ha participat tot l'alumnat del CRA Riu de Vernissa.

L'exposició està oberta al dia 9 de juliol. Esta activitat està organitzada per ACPV i la Fundació Casal Jaume I, i ha comptat amb la col.laboració de l'Ajuntament de Llocnou de Sant Jeroni i l'Ecomuseu Vernissa Viu.

Diàleg poètic al voltant del poemari "El cor del minotaure"










divendres, 19 de juny del 2009

Els moriscos han sigut tema d'inspiració per a la novel·la valenciana

Els escriptors Rafael Escobar i Joaquima Barba dialoguen al Casal Jaume I

L'escriptor de Manises Rafael Escobar va fer un repàs sobre el tema de l'expulsió dels moriscos a través de la novel·la. Rafael Escobar és autor de dos llibres relacionats sobre els moriscos: L'últim muetzí, que va guanyar el Premi Andròmina; i Les veus de la Vall, novel·la que parla sobre els repobladors mallorquins en la Vall de Seta.

Joaquima Barba, mestra i escriptora, autora del llibre juvenil El braçalet de la princesa mora, va ser l'encarregada de presentar la xarrada. Joaquima Barba va reconéixer que les obres d'Escobar li havien servit de font d'inspiració.

Rafael Escobar va enumerar algunes obres que tracten sobre moriscos. Hi ha El cavall verd de Joaquim Borrell sobre la resistència dels moriscos a la Vall de Laguart; Memòries d'una alamí de Vicent Sanchis; Línia trencada de Ferran Cremades; Allah Akbar, el morisc de Miquel Ferrà; i Abans moros que catalans un llibre de política-ficció de diversos autors.

Escobar va reconéixer que en la seua novel·la L'últim muetzí “va pecar d'idealitzar la societat musulmana en terres valencianes”.

dijous, 18 de juny del 2009

DIÀLEG POÈTIC entre Maria Josep Escrivà, Josep Vicent Cabrera i Christelle Enguix

Divendres 19 de juny
20 h Sobre El cor del minotaure, de Christelle Enguix .
DIÀLEG POÈTIC entre Maria Josep Escrivà, Josep Vicent Cabrera i Christelle Enguix.
Sala de Conferències


"El cor del minotaure"
El primer que em crida l’atenció en llegir la biografia de Christelle és vore que és nascuda a París. De sobte, un munt d'imatges evocadores omplin el meu cap, Christelle camina entre pintors i escriptors pel barri de Montmartre a gata meus, perquè seria molt xiqueta per aquell temps, respirant ja les ràfegues de vent d’un futur poètic… torne a la realitat.

La veritat és que Christelle és una poeta valenciana de la Safor, i viu actualment a Beniarjó on la lliga les seues arrels familiars.

"El cor de minotaure" és el seu segón poemari després de "L’arbre roig", llibre que guanyà el Premi de poesia de Benicarló i fou publicat al gener de 2007.

Amb "El cor del minotaure", llibre amb el qual guanya el XXVIII Premi de posia Senyoriu d’Ausiàs March el 2008, se segueix un camí ja encetat a la dècada dels noranta on fa la seua aparició com a poeta fundant l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià i on es pot observar un increment de maduresa als seus escrits.

"El cor del minotaure" és un llibre carregat de simbologia i referències mitològiques estructurat en quatre parts, "El laberint", "Minotaure", "el fil" i "Ariadna". Trobem una poesia rica en imatges evocadores, plena de sentiments, de reflexions profundes i un cert caliu d’intimitat.

I és que Christelle és, com la seua poesia, reflexiva, sentimental, íntima, evocadora i observadora. Un detall que la caracteritza és la xicoteta “llibreta” que sempre porta al damunt on pren nota d’aquelles paraules i expressions que li criden l’atenció.

Una vegada haureu llegit "El Cor del minotaure", de ben segur, un grapat de preguntes vos vindran al cap, qui no s’ha sentit perdut a un laberint alguna vegada? Qui no ha tingut una Ariadna al seu costat que li ha estés un fil per a eixir d’eixe laberint? Qui no s’ha mirat a l’espill i ha vist un monstre-minotaure i no s’ha reconegut?

El que queda clar és que amb aquet llibre podem assegurar tranquil·lament que Christelle ja és poeta a la seua terra.

Alícia Izquierdo
Patrona de la Fundació i amiga de Christelle

dimecres, 17 de juny del 2009

Rafael Escobar i Quina Barba parlaran sobre l'expusió dels moriscos a través de la novel·la

Dijous 18 de juny
CICLE 400 ANYS DE L'EXPULSIÓ DELS MORISCOS
20 h Conferència “L'expulsió dels moriscos a través de la novel•la”, a càrrec de l'escriptor Rafael Escobar
Presenta Quina Barba, escriptora
Rafael Escobar és autor de “L'últim muetzí” (1993) i “Les veus de la vall” (1998).
Sala de Conferències

divendres, 12 de juny del 2009

dimarts, 9 de juny del 2009

Dimecres s'inaugura "Namasté"

Dimecres 10 de juny
20 h Inauguració de l'exposició de fotografia "Els aficionats també compten: Namasté", de Cesc Ortiz
Sala de la Muralla
Oberta fins al 30 de juny
Organitza l'Associació Fotogràfica de la Safor



NAMASTÉ
Fotografies de Cesc Ortiz

Un viatge al Sud de l'Índia, a regions tropicals, sensuals i acollidores.
Un viatge més enllà dels contrastos socials i econòmics, més enllà de la misèria i la desesperança.
Un viatge a la seua gent.

L'autor
En Cesc Ortiz Subiron, nascut a Barcelona el 1976, es confessa un apassionat de la fotografia. Amb vint anys inicià un viatge sense retorn amb una vella càmera de telèmetre que li va permetre, després de cremar carret rere carret, capturar les seues primeres imatges, i amb elles, les primeres satisfaccions. Avui, ja immers en l'entorn digital, segueix gaudint de la activitat fotogràfica, de fixar la mirada en tot allò que desperta l’emoció de l’autor.

Autodidacta, membre de l’Associació Fotogràfica La Safor, es dedica principalment a la concursística, col•labora amb editorials i realitza projectes fotogràfics personals com el que ens presenta en aquesta exposició.

dilluns, 8 de juny del 2009

Cesk Freixas omple el Bar del Casal











Va ser un èxit de públic. Era la primera vegada que el Bar del Casal acollia un concert i Cesk Freixas va aconseguir omplir-lo. No cabia ni una agulla, fins i tot, hi havia públic al carrer.

El cantautor Cesk Freixas va presentar el seu darrer treball "El camí cap a nosaltres". També va interpretar cançons d'anteriors treballs i peces d'altres cantants com "Al vent" de Raimon i "L'estaca" de Lluís Llach.

Mireu l'actuació de Cesk Freixas a Alcoi:

divendres, 5 de juny del 2009

La presentació del llibre "La visita del vent" omple el Casal


Alícia Izquierdo, patrona de la Fundació, va ser l'encarregada de presentar la novel·la negra "La visita del vent", llibre ambientant a les nostres costes sobre el món de les màfies i els grups nazis.

Izquierdo va llegir unes paraules de l'escriptor Ferran Cremades sobre la novel.la de Maite Enrique i Gregori Royo.

Reproduir la notícia publicada al Levante:
«Todos los malos de esta novela nos han salido con nombres que empiezan por ´f´»
Andrea Robles presenta «La visita del vent», un relato de corrupción en la costa mediterránea

María Tomás, Valencia
«No sabemos por qué, no ha sido premeditado, así que debemos investigar en el subconsciente qué nos ha pasado para que todos los malos de esta novela lleven un nombre que empiece por F».
Toda una intriga, como corresponde a la novela negra. En este caso, La visita del vent, que Andrea Robles (seudónimo de los valencianos Maite Enrique y Gregori Royo) presentaba en el Club Diario Levante acompañada del escritor Ferran Cremades.Una obra que hace referencia al viento como elemento que, con su fugacidad, convierte el presente en una apariencia frágil donde todo no es lo que parece y el tiempo es compañero de la perplejidad. La que vive el protagonista Jordi Lleonard, un subinspector de la policía que afronta su primer caso con la atribulada conciencia de estar dando tumbos por una realidad que no es de fábula, aunque lo parezca.
Porque en La visita del vent, la muerte de un viejo nazi en una urbanización de Calp desencadena una trama donde el narcotráfico y la corrupción sacan a flote personajes oscuros. Y el círculo se cierra, como predice desde tiempos remotos el Ouroboros, la serpiente que, cerrada sobre sí misma, representa el ciclo del eterno retorno: destrucción y creación.
Y si de creación se trata, ya lo decía Enrique. «La realidad siempre supera la ficción». Y la que ellos relatan está inspirada en una realidad que, día a día, superaba sus fantasías. «Si hablábamos de blanqueo de dinero y negocios urbanísticos, en Marbella explotaba la operación Malaya; si tratábamos la relación entre la extrema derecha y el tráfico de coca nos sorprendía el caso Ynestrillas; si novelábamos la mafia policial nos superaba el caso Coslada y si desvelábamos las conexiones entre los neonazis y las mafias de protección de locales nocturnos, aparecían los ángeles del infierno». La distinción es que su relato se ambienta en la comarca de La Marina, en Valencia o Castelló.
El fenómeno meteorológico que da título al libro es un símil. «El asesino, el criminal, siempre va por delante de la policía y de la sociedad, como el viento», decía Enrique. Aunque en realidad, el título es de un poema de José Iniesta incluido en su poemario Arder en el cántico. Quizá, otra predicción. Así que, cuando empezaron a urdir las tramas se les impuso una realidad de la que no podían huir, ni su inspector inventado, ni ellos mismos como autores. Como relataron Enrique y Royo, después de haber escrito la novela, «el centro Simon Wiesenthal reclamaba una recompensa para quien tuviera una pista de Oliver Haine, el carnicero de Mauthausen escondido en La Marina». Son sólo referencias que siguen con León de Grel el belga, Fredo Marvelli, el matrimonio Herzog o el nazi de Carcaixent, de cuyo asesinato informó este mismo periódico y que fue detonante de su ánimo imaginativo. Royo también mencionaba al oficial de las SS escondido en Dénia, Gerard Bremer. «No hemos encontrado su foto pero sí la de la actual alcaldesa Ana Kringe, y es curioso porque era hija del hombre que llevaba los negocios urbanísticos de Bremer. Ya sabéis que hoy es alcaldesa de Dénia gracias a una moción de censura contra la anterior, Paqui Viciano, por motivos urbanísticos», decían.
Y el círculo se cierra. También ocurrió con los autores. Enrique y Royo presentaban su novela en el Club; el mismo lugar donde, en el 92, les picó la ilusión para dedicarse a la escritura y a «eso de coger trozos de la realidad con los que crear noticias». Era el Master de periodismo de Levante-EMV.
Y así, un no parar de guiños entre lo invisible y lo real. Porque, como decía Cremades, «tenemos tres bautizos». El libro es el primero de Andrea Robles, inaugura una colección de novela negra en Riu Blanc, que deja constancia de la edición «como acto de libertad, una osadía y un ejercicio de responsabilidad». Precisamente, la que envuelve al subinspector Lleonard, un antihéroe frente a su primer caso. Todo un laberinto al que hacía referencia Cremades al connotar la atmósfera asfixiante de la novela «por el miedo a lo imprevisible, la inseguridad que transmiten la falta de justicia y la mafias que derivan hacia los delitos económicos disfrazados de ingeniería financiera y corrupción por todos lados». «El mundo va hacia la desintegración si la mano del hombre y las leyes no ponen remedio», dijo. Quizá por eso Robles ha elegido la novela negra; porque una de sus características es la búsqueda de la verdad; porque permite hacer de la descripción el paisaje del alma y del carácter de los personajes, y de la geografía valenciana saturada de cemento, un relato sobre el estado del cuerpo. Y, sobre todo porque, como la realidad, «el final queda abierto para que el pensamiento disponga más caminos».

dimecres, 3 de juny del 2009

Cesk Freixas al Bar del Casal

Divendres 5 de juny
20.30 h Concert de Cesk Freixas amb el disc "El camí cap a nosaltres"
Bar del Casal

Cesk Freixas ens presenta El camí cap a nosaltres (autoeditat, 2007). Després de realitzar més de dues-centes actuacions amb el seu primer treball discogràfic Set voltes rebel (Bullanga Records, 2005), aquest nou llarga durada es converteix en una proposta musical molt més personal, que constata una evolució en el cantautor de Riudebitlles. Sol o bé acompanyat, Cesk Freixas comparteix dotze cançons carregades d'optimisme, dotze talls que, sota la producció musical de Magí Batalla i la col·laboració d'Els Altres Bandais, reflecteixen la reivindicació nacional i social del cantautor penedesenc. Compromís i poesia s'uneixen en aquest segon disc, lluites diàries i quotidianes banyades amb arranjaments acurats que donen un aire fresc, jove i vital a l'actual escena de la cançó d'autor dels Països Catalans.

Guanyador del Premi Enderrock 2008 al millor artista de cançó d'autor per votació popular, Cesk Freixas prepara aquest nou any amb noves presentacions del segon treball discogràfic. De la mateixa manera, la creació de noves cançons per un tercer disc marcarà el ritme dels propers mesos, amb l'objectiu d'editar-lo i distribuir-lo a partir de l'estiu del 2009.

[+] www.ceskfreixas.cat

dimarts, 2 de juny del 2009

Dijous: novel·la negra al Casal

Dijous 4 de juny
20.30 h Presentació de la novel.la negra "La visita del vent" de Maite Enrique i Gregori Royo, sota el psodònim d'Andrea Robles.
Editorial Riublanc
Sala de Conferències

L’assassinat d’un antic nazi en una urbanització a Benissa engega la investigació al voltant dels seus negocis no massa nets i del grup neonazi que dirigia. Jordi Lleonard, el sotsinspector de la Policia Judicial, corredor de fons aficionat i entusiasta de la novel·la negra, inicia així un viatge al llarg i ample de la geografia de la corrupció policial, la prostitució de luxe i el tràfic de cocaïna, l’enorme plusvàlua de la qual sembla contaminar fins al moll de l’os consciències i ideologies. Un periple per escenaris diversos com Calp, Marbella, Borriana, Ries Baixes, Oliva, Gandia, Vila-real, Puçol, Ronda i Medellín, tot guardant una equidistància criminal amb al cor de la ciutat de València.

L’argument s’inspira en la crònica periodística i els personatges, que podríem trobar en qualsevol àmbit de la quotidianitat, estan marcats no obstant per aspectes ocults del passat, els quals, donat el cas, poden posar-se en marxa en un encadenament d’esdeveniments insospitats.

La trama, escindida en dues línies narratives paral·leles que van trenant-se i complementant-se una a l’altra, està sotmesa a un doble discurs: per una banda, el que conforma el mal i les múltiples seduccions que justifiquen els seus actes; per l’altra, la necessitat del detectiu de descobrir la veritat, la qual, com si fóra un gran palimpsest textual, sols li és possible entreveure a través del reflex imperfecte i fantasmal que li atorga la seua passió lectora.

VISITEU EL BLOG D'ANDREA ROBLES