Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 29 de maig del 2009

XLI UNIVERSITAT CATALANA D’ESTIU


Del 16 al 25 d’agost del 2009

Com tots els anys a l'agost se celebra la Universitat Catalana d'Estiu. Enguany, igual que l’any passat us oferim la possibilitat de donar-vos una beca per poder anar-hi.

Les beques són del 50%, com què són limitades, el que heu de fer és enviar un correu explicant el motiu pel qual esteu interessats en assistir-hi. Les beques únicament són per als socis de Joves d'Acció-Casals Jaume I i per als socis d’ACPV -Casals Jaume I, menors de 30 anys.

Telèfon: 96 315 77 99 ext 209 (9h a 14h)

Correu: joves@acpv.cat

Més informació sobre la UCE

divendres, 22 de maig del 2009

50.000 moriscos van ser expulsats des del port de Dénia


L'historiador de Gandia Santiago La Parra va ser l'encarregat de presentar al Casal Jaume I de Gandia el llibre “El puerto de Dénia y el destierro morisco”. Aquesta presentació és el primer acte que ha organitzat el Casal per commemorar el 400 aniversari de l'expulsió dels moriscos del Regne de València.

Tant l'autor del llibre, Manuel Lomas, com La Parra van mantindre la hipòtesi que l'expulsió dels moriscos va obeir a raons polítiques, a una fugida endavant de Felip III i una manera de callar les crítiques al duc de Lerma.

Es calcula que del port de Dénia van eixir uns 50.000 moriscos, la majoria dels quals es van pagar els seu passatge. Segons va dir Manuel Lomas, el port de Dénia va ser el principal lloc de l'expulsió del Regne de València i de la península.

El llibre dedica un capítol a explicar la rebel·lió de la Vall de Laguart, ja que uns 10.000 moriscos es van negar a abandonar el seu territori.

dijous, 21 de maig del 2009

Dijous: inici del cicle sobre l'expulsió dels moriscos

Dijous 21 de maig
CICLE 400 ANYS DE L'EXPULSIÓ DELS MORISCOS
20 h Presentació de llibre “El puerto de Dénia y el destierro morisco (1609-1610)” de Manolo Lomas
Presenta l'historiador Santiago La Parra
Sala de Conferències

En 1609 es va iniciar per ordre de Felip III el procés d'expulsió dels moriscs valencians. Aquesta obra aborda el desenvolupament que aquesta operació va tenir a Dénia i al districte d'embarcament que li va ser assignat per influència del seu senyor, el duc de Lerma. Convertida, pel nombre d'expulsats i d'embarcacions en el principal port del desterrament, i el seu districte en el més militaritzat a causa del esclat de la rebel.lió de Laguar, l'especial significació política i geoestratègica d'aquest enclavament és utilitzada aquí com punt de partida per a l'anàlisi dels principals factors que van incidir en la gestió administrativa, econòmica i militar del procés d'expulsió. Aquests són els eixos fonamentals d'un discurs que pretén oferir al lector una exposició cronològica detallada dels esdeveniments desenvolupats en aquest espai.

dilluns, 18 de maig del 2009

dijous, 14 de maig del 2009

Rafael Cambra Gandia parla sobre vins al Bar del Casal


Divendres 15 de maig
20 h Tast de Vins Valencians
Bar del Casal

L'empresari Rafael Cambra Gandia, propietari del Celler El Angosto d'Ontinyent, parlarà de vins valencians al Bar del Casal Jaume I de Gandia. Per a l'ocasió, s'han seleccionat tres vins del seu celler per al tast: Angosto Blanc, La Tribu i Angosto Negre. Rafael Cambra també parlarà del vi Rafael Cambra II, del celler del seu fill.

Aquest acte consisteix en un tast dels quatre vins i una xicoteta explicació de les característiques. Rafael Cambra també parlarà de l'elaboració del vi.

El Casal Jaume I la Safor-Valldigna convida tots els interessats a participar d'este tast de vins valencians que servirà, a més, de celebració de la nova gerència del bar del Casal.

dimecres, 13 de maig del 2009

Dijous: Concert per la Llengua al Campus de Gandia


Dijous 14 de maig
22 h CONCERT PER LA LLENGUA
Hi actuen Arthur Caravan,
Desgavell,
The Skartats i
Paral•lel 84
Campus de la Universitat
Col•labora la Fundació Casal Jaume I i ACPV



El projecte en xarxa "Valldigna som i serem" compleix tres anys


A hores d'ara, des del projecte ja consolidat, arriba informació puntual a més de 700 persones mitjançant una llista de distribució pròpia, informant també a la comarca des del diari en format bloc "ValldignaDigital", amb l'objectiu prioritari de promoure la llengua i cultura Catalana a La Valldigna, La Safor i la resta de comarques centrals.

Entre els projectes culturals engegats destaquen els tres promoguts amb motiu del Festivern 2007 celebrat a Benifairó de la Valldigna: Poesia de proximitat, Cinema de la Terra, i Ruta de l'aigüa de La Valldigna, així com la trobada de mitjans digitals en Català de l'any passat amb motiu del segón aniversari del projecte i la programació del passat 9 d'Octubre a Simat.

Actualment junt a ValldignaDigital ofereixen informació puntual ValldignaCultura, i el bulleti electrònic del FUCAT. Ara però el projecte en xarxa s'amplia amb nous editors i col·laboradors. Des de la xarxa hem convidat i autoritzat tots els col.lectius, mitjans de comunicació i propietaris valldignencs amb bloc al servidor bloc.cat, per tal que puguen des d'ara editar articles, enllaços i categories directament a ValldignaDigital, convertint-se en un bloc mancomunat i d'informació lliure al servei de la societat civil de LA VALLDIGNA. D'altra banda articulistes reconeguts a les nostres comarques com Miquel Juan, Sico Fons i Enric Marco (de La Valldigna), Núria Cadenes, Toni Cucarella, Pau Alabajos, Xavi Xarria, Josep Nadal han compromés la seua presència al mitjà mitjançant la republicació d'articles d'opinió i/o col.laboracions especials.

dilluns, 11 de maig del 2009

30.000 persones demanen la TV3 a València

Acció Cultural valora com un èxit la manifestació d’avui dissabte 9 de maig a València que amb el lema “Junts Podem!” ha reunit 30.000 persones en un acte multitudinari i sense incidents que ha omplert els carrers de València.

Els representants de les organitzaciones culturals, polítiques i sindicals juvenils valencians (Joves d’Acció Cultural, Joves Socialistes del País Valencià, Bloc Jove, Joves d’Esquerra Unida, JERPV, Joves amb Iniciativa, Joves de CCOO, Joves d’UGT, Intersindical Jove, Bloc d’Estudiants Agermanats i Joves de Ca Revolta) han dut la pancarta que obria la manifestació i han llegit el manifest en l’acte final. Cal destacar el fet que a les esmentades organitzacions s’ha afegit també el Consell de la Joventut de la ciutat de València, els representants dels quals també han estat en la pancarta inicial.

Ara, Acció Cultural impulsarà la Iniciativa Legislativa Popular per la plena legalització de TV3 al País Valencià, vista la voluntat de l’actual Govern valencià de continuar amb la censura d’aquesta televisió i de càstig econòmic a Acció Cultural, i continuarà treballant per la unitat d’acció i el treball conjunt dels àmbits cultural, sindical i polític per la regeneració democràtica del País Valencià (vista la degradació a la qual li sotmet l’autoritarisme del PP), el respecte a la llengua i la cultura catalanes i els drets socials dels valencians davant la situació de crisi del model econòmic i social de l’actual Govern valencià.

Finalment, Acció Cultural vol donar les gràcies a totes les organitzacions que han convocat i participat en la manifestació d’avui a València, i als milers de valencians i valencianes que ens han manifestat el seu suport.

NOTÍCIES RELACIONADES

Milers de manifestants reclamen a València una 'televisió sense fronteres', publicada a Vilaweb

Marcha por la ´regeneración democrática´, publicada al Levante

Milers de valencians surten al carrer per les emissions de TV3, publicada a l'Avui

Miles de ciudadanos reclaman solución al conflicto de TV-3, publicada a El País

Milers de manifestants omplen València, publicada a El Punt

La manifestació contra el tancament de repetidors de TV3 al País Valencià aplega 30.000 persones, publicada al Diari de Girona

dimecres, 6 de maig del 2009

Divendres: Exposició sobre Alimentació a Palma


Divendres 8 de maig
18.30 h Inauguració de l'exposició “Agricultura, Alimentació i Medi Ambient”
Presenta Roger Cremades, membre d'Ecologistes en Acció
Casa de la Cultura de Palma
Oberta fins al 22 de maig
Col·labora l'Ajuntament de Palma


L’agricultura ha canviat enormement en pocs anys. D’explotacions agràries diverses i integrades als diferents ecosistemes, que aprofitaven els recursos de la natura sense degradar-los, hem passat a un model agrícola industrial que genera grans impactes ambientals, enverina la terra i suposa un greu risc per a la salut.

A més a més, aquesta agricultura industrialitzada arruïna i margina milions de persones que deixen de ser autosuficients en la seua alimentació, alhora que concentra les riqueses i el control de la producció d’aliments en un grapat de multinacionals. Els conreus transgènics suposen un altre pas de rosca en aquest sistema agroalimentari absolutament insostenible.

Per a fer-nos conscients d’aquests problemes, Ecologistes en Acció ha elaborat aquesta exposició, amb l’esperança que siga útil per a avançar en les possibles solucions, tan necessàries com urgents.