Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimarts, 28 d’abril del 2009

Inauguració de l'exposició de gravats

Divendres 24 d'abril
20 h Inauguració de l'exposició col·lectiva de gravats del Taller d'Art-Mitjans
Sala de la Muralla
Oberta fins al 15 de maig

En aquesta exposició podem observar gravats i estampacions fetes en diferents tècnics que realitzen un grup d'artistes que tenen el taller a València.
Després d'exposar al Casal Jaume I d'Oliva, arriben a la Sala de la Muralla.
Els artistes són Daniel Garcia, Ignsai Chilet, Mara Soler, Martina Macias, Mercedes Balaguer, Narciso Echevarría, Pep Ferrer, Pepa Úbeda i Silvia Lerín.

Imatges de dos actes polítics

Divendres 24 d'abril

I Xarrada del Cicle “Municipalisme i esquerra independentista”
Va intervenir Aleix Cardona, exregidor independent a la llista d'ERC de Prats de Lluçanès (Lluçanès) i actual membre de la CUP.
Acte que va organitzar Independentistes de la Safor

I el PSPV-Gandia va fer una xarrada sobre “La llei de la dependència” a càrrec d'Antonio Torres, diputat socialista a les Corts Valencianes

dilluns, 27 d’abril del 2009

El Casal Jaume I visita els principals monuments de Llíria


Dissabte, el Casal Jaume I va fer un repàs per la història de Llíria, des dels ibers fins a l'actualitat, a través del principals monuments de la capital del Camp de Túria.

La primera parada va ser als Mausoleus romans, una necròpoli descoberta en 1988. Després, es va visitar el Santuari Oracular de Mura, datat en el segle I. I abans de dinar, es va entrar a l'església de la Sang, un tipus de temple de reconquesta, i al Museu Arqueològic.

Es va dinar al centre de Llíria, amb àpats típics de la zona: botifarra amb pasta de full i confitura de ceba, arròs amb fesols i caragols, i de postres unes mantecades.

Després, es van visitar els banys àrabs i el pobla ibèric del Castellet de Barnabé. Una jornada completa cultural.

divendres, 24 d’abril del 2009

L'ideari nacional al 1930


El Casal Jaume I va ser l'escenari de la presentació a la Safor del llibre d'investigació de Santi Vallés “Acció Valenciana”, que ha editat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. L'amic de l'autor i sacerdot Vicent Sarrió va ser l'encarregat de fer la presentació.

El 8 de març de 1930, un grup d’universitaris valencians, entre els quals es trobaven Emili Gómez Nadal, Sanchis Guarner, Antoni Igual Úbeda i Francesc Carreres i de Calatayud, desafien el directori militar del general Dámaso Berenguer i funden Acció Cultural Valenciana. Des de les pàgines d’Acció Valenciana, el seu òrgan d’expressió, aquella entitat aspira a convertir-se en l’avançada del redreçament identitari valencià. Segons Santi Vallés, la publicació tracta temes avui dia d'actulitat com el sobiranisme, les minories lingüístiques, la unitat de la llengua i nacional i el federalisme.

A partir d’una descripció minuciosa, l'estudi de Santi Vallés fa una radiografia profunda del periòdic Acció Valenciana com a mitjà de comunicació. El llibre conté un CD amb cinc índex analítics i una edició facsímil de la publicació.

Des d’un punt de vista lingüístic, l’estudi de Santi Vallés permet reconstruir una part important del procés previ a l’aprovació de les Normes de Castelló, així com el debat suscitat a l’entorn de la creació d’una acadèmia de la llengua.

dimecres, 22 d’abril del 2009

Dimecres i dijous: CICLE SOBRE NACIONALISME VALENCIÀ


Dimecres 22 d'abril
20 h Projecció del documental “Ser Joan Fuster”
i venda de llibres i cd.
Sala de Conferències

---


Dijous 23 d'abril
CICLE SOBRE
NACIONALISME VALENCIÀ
20 h Presentació del llibre “Acció Valenciana”
amb l'autor Santi Vallés
Sala de Conferències

El 8 de març de 1930, un grup d’universitaris valencians, entre els quals es trobaven Emili Gómez Nadal, Sanchis Guarner, Antoni Igual Úbeda i Francesc Carreres i de Calatayud, desafien el directori militar del general Dámaso Berenguer i funden Acció Cultural Valenciana. Des de les pàgines d’Acció Valenciana, el seu òrgan d’expressió, aquella entitat aspira a convertir-se en l’avançada del redreçament identitari valencià.
A partir d’una descripció minuciosa, el present estudi fa una radiografia profunda del periòdic
Acció Valenciana com a mitjà de comunicació, alhora que situa en perspectiva les claus inter­pretatives de l’ideari de la publicació i la com­plexitat del seu discurs ideològic a través de l’anàlisi dels debats que la recorren. Des d’un punt de vista lingüístic, l’estudi de Santi Vallés permet reconstruir una part important del procés previ a l’aprovació de les Normes de Castelló, així com el debat suscitat a l’entorn de la creació d’una acadèmia de la llengua.

SANTI VALLÉS CASANOVES
(L’Alcúdia, 1967)
Filòleg i assagista, ha sigut professor de la Universitat de València i és tècnic de promoció lingüística de la Generalitat Valenciana i membre de la Unió de Periodistes Valencians. Com a periodista, ha exercit de corresponsal, redactor, col·laborador i crític literari en diversos mitjans de la premsa escrita. Com a investigador, ha publicat monografies sobre llengua i literatura i treballs de caràcter etnogràfic i sociològic, com ara El rebost de la memòria (2002) o Digues blau cel (2002). Especialitzat en l’estudi del valencia­nisme polític i cultural del segle xx, és autor de la biografia Josep Lluís Bausset. Converses amb l’home subterrani (Premi de la Generalitat Valenciana al llibre millor editat de l’any 2000). En la mateixa línia d’investigació encetada amb l’estudi que ara veu la llum, actualment treballa en l’elaboració d’una tesi doctoral sobre Adolf Pizcueta i la seua participació en les publicacions valencianistes de la dècada de 1930.

dimarts, 21 d’abril del 2009

Dijous: Concentració per l'Ensenyament Públic

Dijous 23 d'abril
19 h Concentració per l'Ensenyament públic
Plaça de l'Ajuntament de Gandia

LA PLATAFORMA PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC DE LA SAFOR, CONSTITUÏDA PER: sindicats CGT,CCOO, UGT, STEPV, SEPC, Casal Jaume I, Escola d’estiu Marina-Safor, Col·lectiu de mestres de la Safor, Escola Valenciana, AMPA, BLOC , PSOE, ERPV.

VOL RECORDAR A TOTES I TOTS ELS PRESENTS

Com ja sabreu, des de l’inici de curs des de la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic estem tractant, entre totes i tots, de capgirar la política educativa de la Conselleria d’Educació. Malgrat els dos mesos intensos de negociació que hem dut a terme, no ha estat possible arribar a cap acord concret pel que fa als 13 punts reivindicatius que presentarem a l’administració educativa.

El passat 15 de desembre la Plataforma va ajornar la vaga que estava convocada per al 17 d’eixe mes ja que la Conselleria va consentir negociar, un darrere d’un altre tots els 13 punts esmentats amb les diferents organitzacions amb dret a la negociació que conformem la Plataforma. Aquesta va demostrar aleshores la seua voluntat de diàleg.

A la fi d’aquest procés proposat per l’administració, la manca de compromisos i acords i la negativa a la rectificació de la política educativa del Consell representat pel Conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, ha propiciat la decisió de la Plataforma de convocar la vaga ajornada el passat mes de desembre i fer una crida a la mobilització a tota la comunitat educativa i CONVOCAR LA VAGA I EL TANCAMENT DELS CENTRES EDUCATIUS PÚBLICS el proper DIMARTS 28 D’ABRIL.

El moviment social que va aglutinar tota la comunitat educativa amb les mobilitzacions del primer trimestre i que va fer possible la manifestació del 29N cal que es torne a fer sentir: la gestió del poder públic del Partit Popular al País Valencià i en particular la seua política educativa han de canviar i solament ho podem aconseguir des de la força que ens dóna l’acció conjunta i el compromís de totes i tots nosaltres. Som optimistes, i ho som perquè tenim la raó. La raó que ens dóna el treball i esforç del dia a dia com a usuaris del sistema educatiu valencià.


PUNTS REIVINDICATIUS DE LA PLATAFORMA
1-300 places de llengua estrangera en infantil.
2-Revisió del mapa escolar.
3-Revisió infraestructures.
4-Revisió de les plantilles.
5-Catalogació lingüística dels centres.
6-Matriculació equilibrada.
7-Plurilingüísme.
8-Fracàs escolar i plans d'innovació.
9-Inspecció educativa.
10-Direccions.
11-Retirada ordre educació per a la ciutadania
12-Xarxa infantil pública.
13-Beques menjador i transport.

dimarts, 7 d’abril del 2009

La Marxa Intercomarcal Ribera, Valldigna i Safor es consolida


Amb la participació de més d’un centenar de persones, la Marxa Intercomarcal pels Països Catalans de la Ribera, la Valldigna i la Safor es consolida. Els grups organitzadors, Viarany, Maulets i Independentistes de la Safor, valoren molt positivament l’acollida de la iniciativa entre participants, veïns i autoritats locals.

A més a més, des de Viarany ha presentat la 1ª Marxa Intercomarcal del Comtat, la Vall d’Albaida i la Costera, que està en fase de preparació, i ha anunciat que s’ha fet la proposta que el 33è Aplec Excursionista dels Països Catalans s’organitze a la Valldigna.

dilluns, 6 d’abril del 2009

Actes d'Esquerra i Iniciativa al Casal

Divendres 3 d'abril, Esquerra Republicana va convidar Victòria Tur i Imma Cunyat a parlar al Casal sobre les dones i la seu implicació social.









I Mireia Mollà, diputada de Compromís i membre d'Iniciativa del PV va parlar del segrest de les institucions per part del PP.

Imatges de la inauguració de l'exposició d'esmalt i pintura de la UPG

Exposició "L'espai exterior vist des de l'interior"
Pintura i esmalt en foc.
organitzada per la Universitat Popular de Gandia i l'Agrupació Astronòmica de la Safor per a commemorar l'Any Internacional de l'Astronomia.
Sala de la Muralla
Oberta fins al 17 d'abril

dijous, 2 d’abril del 2009

9 de maig: Concert i Manifestació a València

La Manifestació: dissabte 9 de maig a les 18:00 hores des de la plaça de Sant Agustí.

El Concert: dissabte 9 de maig a les 21:00 hores. Aparcament de Tarongers.

Grups del Concert

Berri Txarrak
Pirat's Sound Sistema
Sva-ters
Aramateix
Rapsodes

Preus Concert
Socis 5€
No socis 10€
Guixeta: 20€

Preu Bus
5€ (tothom)
Els busos ixiran de l'estació d'autobusos de Gandia i Oliva, a les 16 h.
També hi ha un bus des de la Valldigna (Benifairó, Simat i Tavernes)

Compreu ja la vostra entrada al Casal. 962951222

dimecres, 1 d’abril del 2009

Dijous: aproximació a la figura de Jesús

Dijous 2 d'abril
20 h Presentació llibre Jesús, aproximació històrica
de José Antonio Pagola (editorial Claret)
a càrrec de Vicent Torres, sacerdot
Presenta Alícia Izquierdo, patrona de la Fundació
Sala de Conferències

Data de publicació : 1/2009 ( 2a edició)
Editorial : Claret
Idioma : Català

Sinopsi
«Jesús. Aproximació històrica» parteix de la investigació més recent i sòlida per apropar-nos a la persona de Jesús combinant el rigor històric amb una clara i assequible presentació. L’autor s’esforça per captar l’impacte que Jesús provocà en els seus contemporanis i ho explica amb paraules senzilles als homes i dones d’avui. El llibre presenta Jesús d’una manera apassionant, com a cercador de Déu, profeta itinerant del seu regne, poeta de la misericòrdia, guaridor de la vida, defensor dels últims, amic de la dona, mestre d’una vida diferent, creador d’un moviment renovador, executat per les autoritats del temple i el representant de l’imperi romà, però reafirmat i ressuscitat per Déu. Arran de l’edició en castellà d’aquesta obra s’ha suscitat un important debat en àmbits eclesials i acadèmics, amb la intervenció d’alguns destacats bisbes i teòlegs.

Autor
José Antonio Pagola (Añorga, Guipúscoa, 1937) va cursar els seus estudis de teologia i ciències bíbliques en la Pontifícia Universitat Gregoriana i el Pontifici Institut Bíblic de Roma, i en l’École Biblique et Archéologique Française de Jerusalem. Ha estat professor de Cristologia en la Facultat Teològica del Nord d’Espanya (Vitòria). En l’actualitat és director de l’Institut de Teologia i Pastoral de Sant Sebastià. Des de fa set anys es dedica exclusivament a investigar i donar a conèixer la persona de Jesús. Autor de diverses obres de teologia i pastoral, sobre Jesucrist ha publicat: «Catequesis cristológicas» (1975); «Jesús de Nazaret. El hombre y su mensaje» (1981); «¿Qué sabemos del Jesús histórico?» (1983); «Jesús y la misericordia» (2005); «Jesús ante la mujer» (2006). En català s’ha publicat «La pregària de Crist i la pregària dels cristians» (2006) i «A l’estil de Jesús. Escoltant sant Mateu (cicle A)» (Editorial Claret, 2007).