Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

dimarts, 31 de març del 2009

divendres, 27 de març del 2009

Restitució moral de les víctimes del franquisme


Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Recuperació de la Memòria Històrica, va explicar al Casal Jaume I el treball d'investigació i documentació que ha fet l'entitat per conéixer el nom de les persones enterrades en fosses al cementeri de València. Un treball que ha durat 6 anys i que ha quedat escrit al llibre “El genocidi franquista a València”.

En aquest llibre es publiquen els noms de més de 25.000 persones i dades com la seva edat i causa de mort.

Empar Salvador va demanar que s'anul·len els consells de guerra i que es jutgen els responsables dels crims.

Per altra banda, Alfred Giner, membre de la Comissió per la Recuperació de memòria històrica de Vilallonga, va explicar el procés que va permetre portar les restes de l'alcalde Ernesto Botella des de Paterna al seu municipi. Giner pensa que els empresonaments i les execucions van ser crims de lesa humanitat els quals no prescriuen.

---

Podeu vore el documental ací.

dimarts, 24 de març del 2009

II Marxa Intercomarcal dels Països Catalans



El grup de muntanya Viarany organitza per segon any consecutiu la Marxa Intercomarcal dels Països Catalans que passa per les comarques de la Costera, la Valldigna i la Safor. Els inscripcions acaben aquest divendres. Consulteu-ho ací.

La Marxa ix des de l'estació de trens d'Alzira, travessa tota la serra de Corbera, passant per les valls de la Murta i la Casella, pujant el pic de la Mola i el Massalari, fins arribar a la Valldigna.

En la primera jornada, se sopa a Benifairó i es dorm a Simat. A l'endemà es puja el Montdúver, es baixa a dinar una paella a Xeresa i la ruta s'acaba a l'estació de Xeraco, tot i passant per la marjal i, si el temps es porta bé, els assistents faran el primer bany de la temporada a la platja de l'Ahuir.


dimecres, 11 de març del 2009

Dijous: presentació del Voluntariat i Custòdia a l'Ecomuseu Vall de Vernissa

Dijous 12 de març
20 h Presentació del Voluntariat i la Custòdia a l'Ecomuseu Vernissa Viu
Hi participen Rebeca Pascual, Xavi Ròdenas i Jordi Puig.
Es projecta l'audiovisual “El voluntariat pels conreus valencians”
Sala de Conferències

L'audiovisual, titulat “El voluntariat pels conreus valencians”, és fruit del programa VOLCAM de voluntariat, entre l'ecomuseu Vernissa Viu i l'Obra Social de la CAM, i fa un seguiment per les tasques realitzades pels voluntaris de l'ecomuseu l'estiu de 2008. En la seua elaboració ha col·laborat l'empresa Videostar. La presentació de l'acte anirà a càrrec de Jordi Puig, patró de la Fundació i coordinador de l'ecomuseu. A més, Rebeca Pascual, coordinadora tècnica i Xavier Ródenas, de l'àrea de Medi Ambient, explicaran es diferents aspectes de l'ecomuseu i la custòdia.

L'audiovisual tracta tres conceptes: el de voluntariat, el de custòdia i el d'ecomuseu. Tots tres es donen al projecte d'ecomuseu que duu avant el Col·lectiu Vall de Vernissa. Amb el treball, es vol difondre la tasca de l'ecomuseu i animar la gent de totes les edats perquè prenga part de manera activa. A més, s'informa de les propietats amb contracte de custòdia on van treballar els voluntaris i es descriu de manera planera què és l'ecomuseu, amb l'objectiu que aquest concepte arribe a tota la gent. Properament, el Col·lectius donarà a conèixer l'audiovisual en els cinc municipis.

dilluns, 9 de març del 2009

Joan Carles Andreu fa un repàs a l'obra pictòrica

Exposició de pintura de Joan Carles Andreu Gonzalvo
Sala de la Muralla
Oberta fins al 28 de març


divendres, 6 de març del 2009

El nacionalisme polític valencià té més de 100 anys d'història


Agustí Colomer, tècnic de l'AVL, va explicar al Casal Jaume I de Gandia que el nacionalisme polític valencià té més de 100 anys d'història. Joan Fuster marca un començament als anys 60, però anteriorment ja existia un moviment d'arrel patriota. Segons Colomer, el pessimisme antropològic dels valencians i el sentiment d'inferioritat s'ha de superar. “No tenim una història de fracassos. La Renaixença va ser un moviment literari digne i el bressol del valencianisme”, va dir Colomer.

La Declaració Valencianisme de 1918 venia precedida d'altres moviments polítics anteriors, com el partit polític Centre Regionalista valencià que es presenta a les eleccions de 1908; l'acte d'afirmació valencianista de 1914 que organitza la Joventut Valencianista; i la fundació del partit Unió Valencianista Regional al 1918 en la línia de la Lliga de Cambó.

Els punts més importants de la Declaració Valencianista de 1918 són els que parlen de l'existència una personalitat pròpia, parlen del poble valencià; i de la voluntat de construir un Estat.

Amb motiu del 90 aniversari, l'associació Tirant lo Blanc, va tornar a publicar la Declaració i va promoure un manifest sobre “el nou valencianisme arrelat i europeu”, segons va comentar Josep Mas.

dimecres, 4 de març del 2009

Divendres: Exposició de Joan Carles Andreu

Divendres 6 de març
19.30 h Inauguració de l'exposició de pintura de Joan Carles Andreu Gonzalvo
Sala de la Muralla
Oberta fins al 28 de març

Mirant els seus quadres arribem allò que podríem dir l’essència de l’art. Obres que van més enllà del temps, perquè la senzillesa d’aquest pintor, els seus coneixements i bon gust ens permeten recrear-nos en sensacions de goig, transmeses amb la força que dóna una mà segura i un esperit fascinat per la realitat.

La llum que envolta els espais, l’equilibri de color, la recreació dels grans mestres, es fonen en una visió molt personal, repleta de vivències immediates i tangibles, però alhora molt profundes i insòlites, ja que surten de molt endins de la seua solitud, que l’acosta –i també l’allunya- de la realitat.

El llenguatge tendre i sobri, desproveït de tot el què és necessari, fa trobar-nos amb ell i amb l’emoció del seu art.

Joan Carles Andreu
Naix a Gandia el 16 de maig de 1956
Llicenciat en Belles Arts per l’Escola de Sant Carles de València.
Durant els estudis i en acabar realitza diverses exposicions col·lectives.
El 1980 marxa a Itàlia on cursa estudis en l’acadèmia “Di belli Arti de Pietro Vanutcci” a més de realitzar diversos cursos de gravat i dibuix natural.
El 1981 realitza cursos de disseny al Frick Colletion (Manhattan - Nova York).
El 1992 aprova oposicions a secundària alternat des d’aleshores el seu treball al món de l’ensenyament i el treball d’artista realitzant diverses exposicions per Europa.


dilluns, 2 de març del 2009

Dijous: Presentació de la Declaració Valencianista


Dijous 5 de març
CICLE SOBRE NACIONALISME VALENCIÀ
20 h Presentació de la Declaració Valencianista
a càrrec d'Agustí Colomer, tècnic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
Presenta David Garcia, president de l'ACV Tirant lo Blanc
Sala de Conferències