Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"

Plataforma per la cultura a Gandia i la Safor "25 d'Abril"
Gràcies per la vostra participació. Encara podeu adherir-vos a la plataforma.

divendres, 15 de febrer del 2008

Honorat Ros: visió positiva sobre la situació social del valencià

Honorat Ros, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, va parlar al Casal Jaume I sobre una enquesta socilingüstica feta a les comarques centrals a principis de 2004. Va presentar l'acte l'actual director de l'escola El Castell d'Almoines, Batiste Malonda.

Es van enquestar unes 1000 persones de la Marina Alta, el Comtat, l'Alcoià, la Vall d'Albaida i la Safor. Els resultats que va donar, en comparació amb l'enquesta feta a la resta del País Valencià són els següents:

el valencià

País Valencià

la Safor

l'entén

(prou bé i perfectament)

82%

90%

el parla

(prou bé i perfectament)

59%

78%

el llig

(prou bé i perfectament)

51%

56%

l'escriu

(prou bé i perfectament)

27%

31%



Segons va explicar Honorat Ros, la competència lingüística en valencià ha baixat respecte l'any 1995 a causa "de la immigració i de la política lingüística de les institucions públiques". L'enquesta reflexa que la població té esperança en l'augment de l'ús del valencià i ho valora positivament, encara que els enquestats desitjarien que s'usara més el valencià per part dels representants polítics i dels mitjans de comunicació.

Honorat Ros va ser optimista en fer balanç de la situació del valencià i en el futur. Va assenyalar el paper capdal de la Generalitat Valenciana , dels partits polítics i dels sindicats en què la "llengua valenciana siga part substancial del patrimoni cultural de tota la nostra societat, i la recuperació i extensió del seu ús com un dels factors de retrobament de la nostra identitat com a poble".